La sfarsitul lunii noiembrie 2016, Conventia de la Berna a inchis „Dosarul Bîstroe”.
In luna august 2004, la solicitarea Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Ministerul Mediului si Ministerul Afacerilor Externe au sesizat cele 2 mari conventii internationale in domeniul protectiei mediului, respectiv Conventia Espoo si Conventia de la Berna asupra lucrarilor pe care Ucraina le executa pe canalul Bîstroe din Delta Dunarii.
La acea vreme „Proiectul Bîstroe” a fost acuzat de impactul sau negativ asupra inclusiv a partii romanesti a Deltei Dunarii de organisme internationale (UNESCO, Comisia Europeana, etc.), de toate conventiile privind protectia mediului – Espoo, Berna, Ramsar, etc. si de numeroase ONG-uri de mediu din diverse tari.
Dupa 12 ani de discutii, analize, vizite, rapoarte, etc. Comisia de la Berna a luat decizia inchiderii acestui dosar fara a interzice autoritatilor din Ucraina continuarea sau reluarea lucrarilor la canalul Bîstroe. De mentionat ca la sedinta din noiembrie 2016, Romania nu a mai prezentat nici un punct de vedere privind acest subiect, fiind ascultate doar punctele de vedere ale reprezentantilor Ucrainei.
Avand in vedere importanta internationala a acestui subiect, considerat la vremea respectiva cea mai grava agresiune asupra mediului in Europa, era de astepta ca in cei 12 ani Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii sa realizeze un program de monitorizare permanenta a starii partii de nord a rezervatiei.
Aflam cu surprindere ca ARBDD, institutele de cercetari, ONG-urile din Romania nu au realizat nici un fel de astfel de program. Pe de alta parte, Dosarul Bîstroe a constituit un test asupra eficientei tuturor conventiilor internationale in domeniul protectiei mediului si, din pacate, testul a fost picat.
Acum, cand exista un precedent care demonstreaza ca un proiect agresiv la adresa mediului a fost trecut cu vederea de conventiile internationale, o situatie similara se poate intampla oriunde in Europa sau in lume. Pacat...