Prof. dr. Dorin Sarafoleanu, MĂRTURII EMOȚIONANTE despre BAROMETRUL sănătății în România lui 2023. "O medicină supusă comenzii politice duce la regres. Sănătatea nu are culoare politică, ea este pentru toți românii"

24 Mai 2023 | scris de M.R.
Prof. dr. Dorin Sarafoleanu, MĂRTURII EMOȚIONANTE despre BAROMETRUL sănătății în România lui 2023. "O medicină supusă comenzii politice duce la regres. Sănătatea nu are culoare politică, ea este pentru toți românii"

Prof. dr. Dorin Sarafoleanu, personalitate marcantă în domeniul otorinolaringologiei, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, susține că medicina din România are nevoie de o viziune sănătoasă și de predicție pentru a putea vorbi despre performanță, într-un domeniu-barometru în tot ceea ce înseamnă sănătatea românilor.

Într-un interviu acordat realizatoarei Maria Liliana Oșca, în cadrul emisiunii "Povești de succes", de la Canal 33, prof.dr. Dorin Sarafoleanu mărturisește că pentru o Românie sănătoasă este nevoie ca între medicină și clasa politică să existe un parteneriat și nu o relație de subordonare a medicinei față de politic.

"O Românie sănătoasă va merge într-o direcție bună, va progresa economic, cultural"

"Medicina și Romania se interferă foarte mult, pentru că o Românie sănătoasă va merge într-o direcție bună, va progresa economic, cultural și sub toate aspectele. Iar pentru asta trebuie o medicină performantă, la nivel eroropean, dar și o medicină care trebuie să facă față unei avalanșe mari de provocări, cu care vom fi confruntați în următorii zece ani de zile.

În consecință, noi trebuie să avem o medicină bine condusă, cu viziune, ceea ce nu s-a întâmplat până acuma. În această viziune să avem foarte multe elemente de predicție, care nu înseamnă însă și prevenție. Această medicină predictivă trebuie să beneficieze de un leadership modern, foarte evoluat și să aibă suportul decizional și politic.

Între medicină și clasa politică trebuie să existe un parteneriat, o colaborare și nu o relație de subordonare a medicinei față de politic. O medicină care este supusă comenzii politice nu duce decât la regres."

Prof. dr. Dorin Sarafoleanu: "Medicina este o profesie vocațională!"

"Trebuie să ne gândim cum asigurăm asistența medicală și calitatea vieții pentru un grup populațional foarte mare de vârsta a treia și cum ne vom putea descurca în condițiile în care producem în fiecare an cei mai mulți medici din Europa, dar avem cei mai puțini medici care se ocupă de sănătatea poporului român pentru că majoritatea pleacă.

Sănătatea nu are culoare politică, ea peste pentru toată lumea, pentru toți românii. Trebuie făcute legi serioase, trebuie gândit foarte bine ce avem de făcut ca să terminăm odată cu spitalele alea pe care le tot promitem de vreo 30 de ani.

Medicina este o profesie vocațională, dacă nu ești devotat bolnavului și nu ai curiozitatea, tenacitatea, perseverența ca în fiecare zi să faci mai mult și fericirea ta să vină din ceea ce faci, atunci devii un medic oarecare și nu ai făcut nimic pentru poporul tău și pentru ce te-ai pregătit", conchide prof.dr. Dorin Sarafoleanu.

Prof. dr. Dorin Sarafoleanu, medicul excelenței

  • Prof. dr. Dorin Sarafoleanu, personalitate marcantă în domeniul otorinolaringologiei, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, s-a născut la 9 februarie 1936, în localitatea Ghizela, judeţul Timiş. Studiile liceale le-a făcut la Timişoara, apoi a urmat facultatea la Institutul de Medicină din Timişoara. A fost repartizat, prin concurs, la Spitalul Clinic Griviţa din Bucureşti. 
  • S-a pregătit în secundariat la Clinica ORL Colţea, perfecţionându-se sub îndrumarea unor profesori de renume, apoi a obţinut o bursă de studii postuniversitare în Franţa. 
  • În Franța, a învăţat chirurgia cu laser, pe care apoi a introdus-o în specialitatea ORL din România şi ulterior a dezvoltat-o. Din 1979 devine membru al Societăţii Franceze de ORL şi Chirurgie Cervico-Facială. 
  • Reputat specialist în ţară şi în străinătate, prof. dr. Dorin Sarafoleanu a îndrumat generaţii întregi de medici care s-au specializat în ORL. 
  • În anul 1971 a înfiinţat Clinica ORL şi Chirurgie Cervico-facială la Spitalul Griviţa - în prezent Spitalul Clinic "Sfânta Maria" - din Bucureşti, potrivit http://www.adsm.ro/. 
  •  În 1994, instituţia devine clinică universitară, afiliată Facultăţii de Stomatologie a UMF "Carol Davila", sub conducerea prof. dr. Dorin Sarafoleanu. Actualmente Clinica ORL şi Chirurgie Cervico-facială din Spitalul Clinic "Sfânta Maria" este Centru de Excelenţă în Chirurgia Endoscopică ORL al UMF "Carol Davila", deţine prioritatea naţională în chirurgia endoscopică a bazei craniului, spaţiilor cervicale profunde şi căilor lacrimale, după cum indică site-ul Spitalului clinic "Sfânta Maria". 
  • Deţine prioritatea naţională în domeniile: Imunologia căilor respiratorii superioare ("Investigaţia imunologică în ORL", 1982, Editura Academiei Române); Chirurgia LASER în ORL ("Chirurgia cu LASER CO2 în otorinolaringologie", Editura Realitatea, 1995); Chirurgia endoscopică funcţională rinosinusală, introdusă în Clinica ORL "Sfânta Maria" în 1993, potrivit http://www.adsm.ro/. 
  • Prof. dr. Dorin Sarafoleanu este membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România (din 1993), fondator şi preşedinte de onoare al Societăţii Române de Rinologie (din 2011), de asemenea, a fost membru în Biroul Executiv al EUFOS - Federaţia Europeană a Societăţilor de ORL (1996-2005), preşedinte al Societăţii Internaţionale Francofone de ORL (1996-1998), preşedinte al Societăţii Internaţionale Latine de ORL (2006-2008), membru în comitetul editorial al Romanian Journal of Rhinology, potrivit http://www.adsm.ro/. 
  • Este autor sau coautor al mai multor tratate şi monografii de specialitate, publicate în ţară şi în străinătate, autorul a numeroase articole, lucrări şi comunicări ştiinţifice susţinute la congrese şi conferinţe naţionale şi internaţionale. 
  • A fost decorat de Preşedinţia României cu Ordinul "Meritul Sanitar" în Grad de Mare Comandor (2004), de Preşedinţia Senegalului cu "Ordre de Lion" (2001). 
  • A primit premii de excelenţă pentru întreaga activitate ştiinţifică ale Societăţii Internaţionale Latine de ORL, Societăţii Francofone de ORL, Societăţii Române de ORL, Societăţii Române de Rinologie. 
  • De asemenea, a primit distincţia Meritul Academic (în 2011) şi a fost distins cu Ordinul "Coroana României", în grad de Ofiţer, de Casa Regală a României (în 2015).

 

INTERVIUL INTEGRAL POATE FI URMĂRIT AICI!

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră