Plecări în masă de la Direcţia Naţională Anticorupţie! Adrian Țârlea a depus cerere la CSM, prin care cere intoarcerea la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, în timp ce Văcaru Doru Gabi a cerut mutarea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu.
Noile plecări vin după ce şefa DNA a cerut recent o verificare amplă a tuturor persoanelor care au acces și care au intrat în sediul DNA, în special cei care nu au avut neapărat treabă cu direcția, potrivit RTV.
Săptămâna trecută, şase procurori au cerut Consiliului Superior al Magistraturii încetarea activităţii la Direcția Națională Anticorupție şi continuarea la o altă unitate de parchet. Printre aceştia se număra şi şeful Serviciului pentru combaterea infracţiunilor de corupţie împotriva intereselor financiare ale UE, Claudiu Dumitrescu. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni dimineaţa că şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, dar şi Procurorul General al României, Augustin Lazăr, vor fi evaluaţi.
Doru Ţuluş, Mihaela Iorga şi Nicolae Marin au sesizat Inspecţia Judiciară
Trei procurori DNA, Doru Ţuluş, Mihaela Iorga şi Nicolae Marin, au sesizat Inspecţia Judiciară după ce ar fi primit citaţii în dosarul deschis ca urmare a apariţiei înregistrărilor cu Codruţa Kovesi, în care li se solicita efectuarea testului poligraf, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX. Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut Secţiei pentru procurori a CSM revocarea din funcţie a magistraţilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga, urmând a se lua în discuţie în şedinţa din 4 iulie. Cererea de revocare vine după înregistrările făcute publice din cadrul unei şedinţe a DNA.
Sesizarea făcută de Doru Ţuluş, Mihaela Iorga şi Nicolae Marin a fost înregistrată săptămâna aceasta, fiind vizată conducerea DNA, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Inspecţiei Judiciare.
Pentru doi dintre cei trei procurori, şefa DNA a cerut revocarea din funcţie
Testul poligraf ar fi fost solicitat în dosarul penal deschis de DNA după apariţia înregistrărilor cu şefa DNA. Dosarul vizeaza folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Sesizarea a fost făcută pe motiv că şedinţele cu procurorii din secţii nu sunt publice. Sesizarea din oficiu a fost întemeiată "pe faptul că la şedinţele cu procurorii din secţiile operative se discută aspecte ce ţin de managementul intern al acestei unităţi de parchet, împrejurări care nu sunt destinate publicităţii", transmite DNA. În plus, Inspecţia Judiciară s-a autosesizat în acest caz.
Procurorul şef al DNA a cerut Secţiei pentru procurori a CSM revocarea din funcţie a magistraţilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga, urmând a se lua în discuţie în şedinţa din 4 iulie. Cererea de revocare vine după înregistrările făcute publice din cadrul unei şedinţe a DNA.
Doru Ţuluş a fost şef al Secţiei a II a din DNA în perioada în care parchetul era condus de Daniel Morar. Ulterior, după ce conducerea instituţiei a fost preluată de Laura Codruţa Kovesi, acesta a fost înlocuit de Claudiu Dumitrescu. Surse din sistem susţin că Doru Ţuluş este considerat a fi un apropiat al lui Daniel Morar, fost şef DNA, în prezent judecător CCR.
Surse din sistem au explicat că după sesizarea făcută de Ţuluş la Inspecţia Judiciară, ar fi avut loc discuţii aprinse cu procurorul şef al DNA, în care a fost informat că se va cere revocarea.
La jumătatea lunii iunie, au fost difuzate mai multe înregistrări audio în care ar fi apărut Laura Codruţa Kovesi în timp ce le-ar fi cerut procurorilor să lucreze, dând însă directive şi către persone cu funcţii, prin exprimări precum : "Ştiţi ce-mi doresc: să 'decapaţi' instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea” , “ Dar altceva mă îngrijorează, că la ăştia cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm!“. Kovesi susţine că înregiost
În replică, DNA susţine că înregistrările nu sunt autentice
La jumătatea lunii iunie, au fost difuzate mai multe înregistrări audio în care ar fi apărut Laura Codruţa Kovesi în timp ce le-ar fi cerut procurorilor să lucreze, dând însă directive şi către persone cu funcţii, prin exprimări precum : "Ştiţi ce-mi doresc: să 'decapaţi' instituţional în dosarul ăla cu casele şi să ajungem la domnul premier care a semnat contractele alea” , “ Dar altceva mă îngrijorează, că la ăştia cu dosarele vechi, fiecare ştiţi ce aveţi. Mă îngrijorează de ce nu-i înhăţăm!“.
În replică, DNA susţine că înregistrările în care ar apărea Kovesi nu sunt autentice şi "conţin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere".