Decizie în instanţă: Tractorul nu e vehicul şi poate fi condus fără permis!

12 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Decizie în instanţă: Tractorul nu e vehicul şi poate fi condus fără permis!

Conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/ neînregistrat sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere nu este infracțiune, deoarece un tractor nu este asimilat autovehiculului, a decis miercuri un complet de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Instanţa supremă a fost sesizată de magistrații de la Curtea de Apel Timișoara, relatează agerpres.ro. Ei au solicitat pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea chestiunii de drept cu următorul enunț: "în ce măsură tractorul agricol sau forestier condus pe drumurile publice devine asimilat autovehiculului, iar conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînregistrat, potrivit legii, sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere întrunește condițiile de tipicitate a infracțiunilor prevăzute de art.334 alin. 1 din Codul penal, respectiv art. 335 alin.1 din Codul penal".

Completul ÎCCJ a admis sesizarea. "În interpretarea noțiunii de 'autovehicul', prevăzută de art. 334 alin.1 din Codul penal și art. 335 alin.1 din Codul penal, raportat la art. 6 pct.6 si pct.30 din OUG nr.195/2002, modificată și completată prin OG nr.21/26.08.2014, conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat potrivit legii sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere nu întrunește condițiile de tipicitate ale infracțiunilor prevăzute de art.334 alin.1 din Codul penal, respectiv, de art.335 alin.1 din Codul penal. Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit dispozițiilor art.477 alin.(3) din Codul de procedură penală. Pronunțată în ședință publică, 12 aprilie 2017", se arată în decizia instanței.

Art. 334 alin.1 prevede: "Punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat, potrivit legii, se pedepsește cu închisoare de la unu la trei ani sau cu amendă".

Art. 335 alin.1 stipulează: "Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani".

Decizia instanţei supreme vine după ce, în 4 aprilie, Curtea Constituţională a solicitat incriminarea  faptei de conducere a unui tractor agricol pe drumurile publice fără a poseda permis, conform news.ro.

"Conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier de o persoană care nu posedă permis de conducere prezintă pericol social ridicat şi aduce atingere unor valori sociale protejate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, care are drept scop tocmai asigurarea desfăşurării fluente şi în siguranţă a circulaţiei pe drumurile publice, precum şi ocrotirea vieţii, integrităţii corporale şi a sănătăţii persoanelor participante la trafic sau aflate în zona drumului public, valoare garantată de art. 22 din Constituţie", a arătat Curtea Constituţională.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră