Odată cu sărbătorile care se apropie rapid, părinții, personalitățile media și industria divertismentului din SUA critică multe dintre tradițiile din spatele sărbătorii Crăciunului.
Chiar și Moș Crăciun însuși a fost luat la ochi. Unii părinți din generația Z nu le permit copiilor să creadă că el este real, așa cum demonstrează hashtag-ul #santaisntreal (#moscraciunnuexista), care a primit aproape 19 milioane de vizualizări pe TikTok. Mulți părinți își exprimă îngrijorarea că, odată ce copiii lor află că magia lui Moș Crăciun este un mit, vor fi „traumatizați”.
O mama, Sierra McKenzie a devenit virală pentru un videoclip pe care l-a postat pe TikTok, în care afirmă că nu i-ar „minți [copiii ei] despre Moș Crăciun”, nici nu le-ar face poze cu Moșul sau că nu va accepta să le pregătească vreun cadou de la Moș Crăciun.
„Să le spui copiilor că Moș Crăciun este real este o minciună și nu cred în construirea educației copiilor mei bazată pe o minciună”, a spus McKenzie pentru New York Post. „Copiii tăi se pot bucura în continuare de magia Crăciunului fără să creadă în Moș Crăciun”.
O altă mamă a generației Z, Chloe Amelle, a spus că, de asemenea, nu pune cadouri sub brad „de la Moș Crăciun”, pentru că nu îi place „ideea de a minți” copii săi sau să-și facă griji că anumite cadouri ar fi „mai bune decât cele ale altor copii", conform TikTok-ului ei.
O altă mamă și scriitoare, Laura Jackel, a scris un articol pentru revista MamaMia în care a detaliat cele șase tradiții de Crăciun pe care plănuia să le anuleze anul acesta.
„Copiii mei chiar vor să poarte pijamalele festive asortate?” ea a intrebat. „Îmi pasă să mă plimb prin magazine căutând unele drăguțe de mărimea lor, ca să poată lua parte la această tradiție ciudată sponsorizată de capitalism?”
Jackel a mai spus că intenționează să renunțe la spiridușii de pe raft în acest an și sugerează ca părinții să le spun copiilor că „Moș Crăciun și-a chemat spiridușul pentru a ajuta la sortarea cadourilor sau că acesta... a murit”.
Alte tradiții de Crăciun pe care intenționează să le anuleze includ „trimiterea de felicitări oricui din afara familiei apropiate”, „fotografia forțată a lui Moș Crăciun” și „cumpărarea de gustări festive”.
Colaboratorul Fox News, Joe Concha a spus că nu se aștepta niciodată ca părinții să deschidă un nou front în „Războiul de Crăciun... în numele noului trend”.
„Și datorită mass-mediei și corporațiilor awoke, suntem blocați în acest cerc vicios de corectitudine politică și devine enervant”, a adăugat el.
Alte ținte ale reacției stranii față de sărbătoarea Crăciunului includ aversiunea față de spectacole și filme clasice.
Criticul cultural al NBC News Ani Bundel a criticat Apple TV „Spirited” și „Scrooge: A Christmas Carol” de la Netflix pentru „insistența emisiunilor de a prezenta acest mit secular al miliardarului devenit binefăcător într-un moment în care știrile sunt pline de povești care spun contrariul. " ceea ce indică "ambele adaptări muzicale au ridicat greșit problema".
„Într-un an în care se pare că aproape fiecare companie concediază muncitori, apariția cathartică a unui miliardar cu inima dură are sens cultural”, a adăugat ea. „Dar niciunul dintre aceste filme nu este dispus să admită un adevăr dureros, acela că un țar corporatist este o persoană rea, de parcă producătorii se tem să-i insulte pe bărbații bogați care conduc serviciile lor de streaming.”
Noul serial Disney+ „The Santa Clauses”, care este o construit ca o replică dată filmelelor clasice cu „Moș Crăciun”, îl are în rolurile principale pe actorul conservator Tim Allen, care a fost criticat pentru o replică din serialul în care Moș Crăciun spune: „A spune Crăciun Fericit tuturor a devenit dintr-o dată problematic!"
Replică personajului lui Allen a provocat o furtună pe Twitter după ce regizorul Scott Weinberg a numit replica „un lucru cu adevărat ciudat de pus într-un serial pentru copii”.
„[Nu este o campanie aleatorie. Este un efort discret de a denigra pe oricine nu sărbătorește această sărbătoare”, a scris Weinberg pe Twitter. „Într-un film pentru adulți, l-aș ignora”.
Guvernatorul Kathy Hochul a primit reacții similare anul trecut când s-a referit la bradul de Crăciun al capitalei statului drept „pom de vacanță”.
Acesta nu este primul an în care spectacolele și tradițiile de Crăciun au intrat în bătaia puștii. O dezbatere de lungă durată despre cântecul clasic de Crăciun, „Baby, It's Cold Outside”, a atras mai multă atenție în ultimii ani, în mijlocul mișcării #MeToo.