Cancel culture anulează Crăciunul. Generația Z nu vrea să fie traumatizată de Moș Crăciun

09 Dec 2021
Cancel culture anulează Crăciunul. Generația Z nu vrea să fie traumatizată de Moș Crăciun

Odată cu sărbătorile care se apropie rapid, părinții, personalitățile media și industria divertismentului din SUA critică multe dintre tradițiile din spatele sărbătorii Crăciunului.

Chiar și Moș Crăciun însuși a fost luat la ochi. Unii părinți din generația Z nu le permit copiilor să creadă că el este real, așa cum demonstrează hashtag-ul #santaisntreal (#moscraciunnuexista), care a primit aproape 19 milioane de vizualizări pe TikTok. Mulți părinți își exprimă îngrijorarea că, odată ce copiii lor află că magia lui Moș Crăciun este un mit, vor fi „traumatizați”.

O mama, Sierra McKenzie a devenit virală pentru un videoclip pe care l-a postat pe TikTok, în care afirmă că nu i-ar „minți [copiii ei] despre Moș Crăciun”, nici nu le-ar face poze cu Moșul sau că nu va accepta să le pregătească vreun cadou de la Moș Crăciun.

„Să le spui copiilor că Moș Crăciun este real este o minciună și nu cred în construirea educației copiilor mei bazată pe o minciună”, a spus McKenzie pentru New York Post. „Copiii tăi se pot bucura în continuare de magia Crăciunului fără să creadă în Moș Crăciun”.

O altă mamă a generației Z, Chloe Amelle, a spus că, de asemenea, nu pune cadouri sub brad „de la Moș Crăciun”, pentru că nu îi place „ideea de a minți” copii săi sau să-și facă griji că anumite cadouri ar fi „mai bune decât cele ale altor copii", conform TikTok-ului ei.

O altă mamă și scriitoare, Laura Jackel, a scris un articol pentru revista MamaMia în care a detaliat cele șase tradiții de Crăciun pe care plănuia să le anuleze anul acesta.

„Copiii mei chiar vor să poarte pijamalele festive asortate?” ea a intrebat. „Îmi pasă să mă plimb prin magazine căutând unele drăguțe de mărimea lor, ca să poată lua parte la această tradiție ciudată sponsorizată de capitalism?”

Jackel a mai spus că intenționează să renunțe la spiridușii de pe raft în acest an și sugerează ca părinții să le spun copiilor că „Moș Crăciun și-a chemat spiridușul pentru a ajuta la sortarea cadourilor sau că acesta... a murit”.

Alte tradiții de Crăciun pe care intenționează să le anuleze includ „trimiterea de felicitări oricui din afara familiei apropiate”, „fotografia forțată a lui Moș Crăciun” și „cumpărarea de gustări festive”.

Colaboratorul Fox News, Joe Concha a spus că nu se aștepta niciodată ca părinții să deschidă un nou front în „Războiul de Crăciun... în numele noului trend”.

„Și datorită mass-mediei și corporațiilor awoke, suntem blocați în acest cerc vicios de corectitudine politică și devine enervant”, a adăugat el.

Alte ținte ale reacției stranii față de sărbătoarea Crăciunului includ aversiunea față de spectacole și filme clasice.

Criticul cultural al NBC News Ani Bundel a criticat Apple TV „Spirited” și „Scrooge: A Christmas Carol” de la Netflix pentru „insistența emisiunilor de a prezenta acest mit secular al miliardarului devenit binefăcător într-un moment în care știrile sunt pline de povești care spun contrariul. " ceea ce indică "ambele adaptări muzicale au ridicat greșit problema".

„Într-un an în care se pare că aproape fiecare companie concediază muncitori, apariția cathartică a unui miliardar cu inima dură are sens cultural”, a adăugat ea. „Dar niciunul dintre aceste filme nu este dispus să admită un adevăr dureros, acela că un țar corporatist este o persoană rea, de parcă producătorii se tem să-i insulte pe bărbații bogați care conduc serviciile lor de streaming.”

Noul serial Disney+ „The Santa Clauses”, care este o construit ca o replică dată filmelelor clasice cu „Moș Crăciun”, îl are în rolurile principale pe actorul conservator Tim Allen, care a fost criticat pentru o replică din serialul în care Moș Crăciun spune: „A spune Crăciun Fericit tuturor a devenit dintr-o dată problematic!"

Replică personajului lui Allen a provocat o furtună pe Twitter după ce regizorul Scott Weinberg a numit replica „un lucru cu adevărat ciudat de pus într-un serial pentru copii”.

„[Nu este o campanie aleatorie. Este un efort discret de a denigra pe oricine nu sărbătorește această sărbătoare”, a scris Weinberg pe Twitter. „Într-un film pentru adulți, l-aș ignora”.

Guvernatorul Kathy Hochul a primit reacții similare anul trecut când s-a referit la bradul de Crăciun al capitalei statului drept „pom de vacanță”.

Acesta nu este primul an în care spectacolele și tradițiile de Crăciun au intrat în bătaia puștii. O dezbatere de lungă durată despre cântecul clasic de Crăciun, „Baby, It's Cold Outside”, a atras mai multă atenție în ultimii ani, în mijlocul mișcării #MeToo.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră