De ce plătesc românii de două-trei ori mai mult pentru legumele din pieţe? O întrebare cu repercusiuni în buzunarul fiecăruia dintre noi. Piața de legume și fructe este un spațiu în care este reglementat, și nu de ieri, de azi, un alt sistem de legi decât cele oficiale. Mafia piețelor dictează prețul și de cele mai multe ori producătorii de legume sau fructe, care se mai încumetă să creadă că pot obține un preț decent pe munca lor, sunt forțați să vândă toată marfa unor intermediari.
“Problema cea mai mare este desfacerea. Iar consumatorul plăteşte de 2-3 ori preţul unui produs pe care l-ar putea lua de la producător. Preţurile sunt ridicate în piaţă nu din cauza producătorilor, ci din cauza acelor bişniţari care dintr-un kilogram de roşii vor să-şi cumpere o maşină”, a declarat Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.
90% dintre produsele care vin pe piaţă provin de la intermediari, nu de la producători
“Dacă mergeţi în piaţă o să vedeţi bişniţari cu şorţurile legate de gât. Şi ei vând roşii din Spania. Băieţii aceştia deştepţi, bişniţari că eu aşa le spun, iau de la producători un kilogram de roşii cu 1,5-2 lei şi îl vând la 4-5 lei în piaţă. (...) În piaţă avem numai bişniţari pentru că 90% dintre documentele pe care le prezintă aceşti indivizi sunt false. Iar aceşti indivizi pe care nu îi vede nici administraţia pieţei, nici poliţia locală, nici organele fiscale fac evaziune de cel puţin 90% din marfa pe care o desfac”, a completat Baciu, care a mai spus că autorităţile ar trebui să-şi facă datoria.
Tănase susţine că ar trebui ca toţi revânzătorii să folosesească casa de marcaj deoarece în acest moment 70% dintre ei funcţionează fără acte şi doar 30%, legal.