De ce aceasta ar fi cea mai bună veste posibilă: România, protectorat american?

07 Oct 2015
De ce aceasta ar fi cea mai bună veste posibilă: România, protectorat american?
Text antologic in cel mai recent numar al “Foreign Policy-Romania”: ”Protectorat american-Semnele arata ca ca Romania devine un protectorat american. Iar aceasta este cea mai buna veste posibila”. 
Articolul este semnat de Gabriel Elefteriu,Security Research Fellow la un think-tank din Londra. El isi incepe analiza pornind strict de la ce se intampla in zona : criza ucrainiana, actiunile agresive ale Rusiei si alte interese geostrategice au facut din Romania un spatiu extrem de important pentru SUA.

“Sa nu ne ascundem dupa degete:Romania se afla acum sub semnul unui regim care poate fi cel mai bine descris ca un protectorat american de facto. Bucurestiul a cedat controlul asupra polticii sale externe-ceea ce e diferit fata de incapabilitatea sa prealabila cronica ,desi suverana,de a avea o politica externa eficienta.

Doru Lionachescu intreba intr-o editie recenta a FPR de ce Romania a pierdut sansa de a adera ca membru fondator la Banca Asiatica de Dezvoltare si de a culege roadele acestui statut in materie de finantare a unor proiecte de dezvoltare, cand tari ca Polonia au facut acest lucru in pofida avertismentelor americane-insa raspunsul se afla chiar in intrebare. Romania nu mai are vointa si nici nu ar putea sa actioneze in contra unui avertisment SUA.

Pe plan intern, poltica romaneasca este acum dominata de actiunile DNA-ului, care este sustinut si ajutat pe fata de America (Victoria Nuland a recunoscut public implicarea Washinghtonului in “pregatirea” procurorilor romani). 

George Maior, fostul sef al SRI, omul care a prezidat, in tara, asupra cuplarii aparatului de securite-intelligence roman la sistemul americano-britanic, ca si asupra dezvoltarii aliantei romano-americane, este acum trimis(sau chemat) sa gestioneze aceasta relatie direct de la Washinghton)” 
scrie Gabriel Elefteriu.

Acesta mai observa un lucru:in Strategia Nationala de Securitate a Romaniei se scrie foarte clar:”Garantul principal al securitatii Romaniei este Alianta Nord-Atlantica”.Si asta spre deosebire de Polonia unde securitatea nationala,asigurata prin forte proprii, este suplimentata de alianta cu NATO.

Si nu e un lucru rau, scrie Elefteriu, e un alt MODEL oferit de Romania si un fundament pe care se poate construi viitorul.Acceptarea protectoratului american da o sansa tarii, chiar daca unii folosesc termenul de “colonie” si deplang pierderea de suveranitate, mai spune Elefteriu.

Si el propune urmatoarea varianta de urmat:”(...) interesul Romaniei este sa se asigure ca alianta cu SUA este totala.(...) Trebuie sa imbratiseze protectoratul american si sa-l foloseasca pentru a se dezvolta - si, in timp, pentru a iesi din el.”

Alta directie pe care insista autorul articolului o reprezinta “un program national de reinarmare.”Iar acest program trebuie facut din postura de “partener privilegiat” al SUA, Romania folosindu-se de faptul ca devenit”indispensabila stategic'.

Mai are Elefteriu o propunere interesanta: proiect de tara pe modelul elvetian.

”In final,obiectivul stategic ultim sa fie atingerea unui “statut elvetian”:un stat roman care este prosper, bine aparat, util tuturor si neutru.(Structura federala si democratica elvetiana poate, de asemenea, sa fie o inspiratie in viitor, oricat de neobisnuita ar fi ideea).

Argumentul principal este ca pentru o tara ca Romania cea mai puternica si sigura situatie strategica este neutralitatea (puternic) inarmata-un tel distant deocamdata. Partea “armata”ii face pe adversari sa se gandeasca de doua ori inainte sa atace;in timp ce neutralitatea le reduce motivele de a face asta in primul rand,si ofera flexibilitatea diplomatica maxima.”Optiunea elvetiana”(comparatia este notionala, nu literala) este pe termen lung si singura cale rezonabila si win-win de iesire din aceasta puternica relatie de dependenta fata de SUA.Pana la urma, acest protectorat american nu poate fi considerat din perspectiva romaneasca decat o situatie temporara-chiar daca asta ar putea insemna decenii, cat ar putea dura noua confruntare cu Rusia”


Concluzia analistului roman este una singura:”In final nu trebuie sa fii “pro-american” pentru a recunoaste avantajele acestei noi forme de protectorat. Dar daca esti, s-ar putea sa le intelegi”.

Deocamdata, textul lui Gabriel Elefteriu este o provocare la discutii si analiza.Cat adevar si cata speculatie se afla in propunerile sale - iata o alta provocare cand vrei sa intelegi Romania acestor ani.  

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră