În noaptea de sâmbătă spre duminică, am trecut la ora de vară, iar efectele acestei schimbări le resimte şi ceasul nostru biologic. Medicii avertizează că schimbarea poate afecta persoanele sănătoase, dar mai ales pe cele care suferă de anxietate sau depresie, însă nu pe termen lung.
Organismul uman are nevoie de aproape o săptămână pentru a se adapta acestei modificări orare, relatează TVR. "Aşa cum spun specialiştii de la Universitatea din Alabama, riscul de a face un atac de cord creşte cu aproximativ 10%. Se reduc orele de somn, apare un dezechilibru hormonal în organism şi creşte apetitul", a declarat dr. Alice Grasu, managerul general al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov
Ora de vară a fost introdusă pentru a economisi energia şi pentru a folosi la maximum lumina naturală. Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie (29).
Ideea folosirii orei de vară este atribuită neozeelandezului George Vernon Hudson, entomologul care a susținut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele și a venit cu această idee în 1895.
Schimbarea orei a fost aplicată pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva țări din Europa.