Darius Vâlcov, „Stăpânul Tablourilor“, din Nou la DNA

14 Ian 2016 | scris de Mara Răducanu
Darius Vâlcov, „Stăpânul Tablourilor“, din Nou la DNA

Ministrul cu galeria de artă în dulap

 Fostul ministru al Finanțelor a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în stare de arest preventiv, în dosarul în care este acuzat de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Pe 26 martie, şase percheziţii aveau loc în localităţi din judeţul Olt, în municipiul Slatina şi în Bucureşti. Procurorii căutau tablourile care ar fi fost achiziţionate de Darius Vâlcov, prin interpuşi, de la case celebre de licitaţii, cu bani presupus obţinuţi din fapte de corupţie.

În urma percheziţiilor, anchetatorii au găsit 101 tablouri, pe care figurează semnătura unor pictori celebri, cum ar fi Pablo Picasso (două gravuri şi un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea, Samuel Mutzner, George Catargi, Francisc Chiuariu, Constantin Piliuţă, Constantin Păuleţ, Andy Worhol, Mihai Sârbulescu. sau Octav Băncilă. O adevărată colecţie de artă. De altfel, Darius Vâlcov intenţiona să deschidă o galerie de artă în Bucureşti, iar în acest scop luase un spaţiu şi începuse amenajarea, dar, din cauza cercetărilor, ar fi ascuns tablourile la patru persoane de încredere.

Anchetatorii ar fi găsit unele tablouri prin dulapuri sau pe sub paturi, din cauza faptului că Vâlcov şi oamenii săi de încredere s-ar fi grăbit să le ascundă. Şi de la fostul lor coleg, procurorul Emilian Eva, anchetatorii au ridicat lucrări de Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Sandor Ziffer, Constantin Piliuţă. Acum, lucrările se află la Muzeul Naţional de Artă, unde sunt expertizate. Potrivit specialiştilor în drept, tablourile pot fi expuse chiar dacă sunt probe în procese penale şi, cel puţin până la o sentinţă definitivă, proprietarii lor rămân cei de la care au fost sechestrate.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră