Întâmplarea relatată în acest articol s-a petrecut în comuna ieșeană Băneasa.
Personajele principale sunt locuitorii comunei, în frunte cu fostul primar, Costel Năstase, drumul județean 280 J, lung de patru kilometri - singura legătură terestră a localității cu municipiul Iași, Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor Iași, Poliția și Parchetul.
După ce au mers pe calea birocratică vreme de opt ani, timp în care autoritățile județene nu au găsit fondurile necesare reparării drumului județean ce traversează comuna, la inițiativa fostului primar, mai mulți săteni s-au hotărât să rezolve singuri problema și cu entuziasm au pornit să astupe găurile căscate în asfalt cu beton.
Prinzând de veste, Direcția Județeană de Administrare a Drumurilor și Podurilor Iași a fost capabilă în cele din urmă să-și demonstreze "eficiența", solicitându-le sistarea lucrării. Vexarea acestei instituții în fața unui asemenea afront a fost atât de mare încât a simțit nevoia să depună și o plângere împotriva celor care s-au împotrivit prin forțe proprii inerției sistemului și au pus mâna pe lopeți și au reparat de capul lor o porțiune de un kilometru de drum, fără să aibă avizul comozilor săi specialiști.
Fără planuri de fezabilitate, fără licitații, fără atribuiri și finalmente, ceea ce interesează cu adevărat, fără COMISIOANE! Vă dați seama unde-am ajunge, ne-am transforma într-o țară cu adevărat civilizată și asta ar fi grav, nu?
Așa că, fostul primar Costel Năstase, cel care a finanțat lucrarea, cu doar 600 de lei, și alți șase localnici au fost trimiși în judecată unde justiția are de ales în a-i pedepsi cu o amendă penală sau cu șase luni de închisoare.
Fără a oferi vreo sugestie magistraților, pedeapsa cu închisoarea pare cea mai potrivită pentru o asemenea faptă, e clar că trebuie dat un exemplu, ce ne-am face dacă ne-am apuca să ne reparăm drumurile singuri sau și mai grav, să avem alte inițiative civice care pot demonstra că instituțiile statului sunt rigide, obtuze și că înnoirea lor e un succes, mergând ca melcul.
Țineți minte, încă o dată, facerea de bine e...