Cât mai costă apa în marile oraşe? Unde sunt cele mai mari facturi? Site-ul mariustuca.ro a trimis solicitări mai multor primării din ţară. Dacă în Bucureşti un metru cub de apă rece costă 7 lei, în Sibiu sau Timişoara acesta este puţin peste 3 lei.
Niciuna dintre primării nu subvenţionează apa rece. Doar apa caldă. În Sibiu, spre exemplu, apa caldă nici nu se mai furnizează în sistem centralizat, locuitorii fiind nevoiţi să îşi monteze centrale proprii.
Bucureşti
Potrivit răspunsului primit de la Primăria Capitalei, începând din 01.01.2015, tariful combinat pentru 1 mc apa şi 1 mc canal este 7,03 lei/mc inclusiv TVA.
Apa caldă are un statut special. “Aceasta este tarifata ca energie termică şi se exprimă în lei/Gcal. Nu exista preţ pentru m3 apa caldă menajera, ci numai preţ pentru energia termică înglobată într-un m3 apa caldă livrată utilizatorilor”.
În Capitală, apă potabilă atât pentru populaţie cât şi pentru agenţi economici, este furnizată de către SC Apa Nova Bucureşti SA în baza Contractului de Concesiune nr.1239/29.03.2000 încheiat intre Municipiul Bucureşti, în calitate de Concedent, şi SC Apa Nova Bucureşti S.A., în calitate de Concesionar.
Sibiu
În Sibiu, locuitorii primesc apă potabilă de la operatorul regional SC Apă Canal SĂ Sibiu. Tariful este de 3,82 lei/metru cub de apă rece.
“Operatorul nu furnizează și apă caldă. În Sibiu au mai rămas conectate la sistemul centralizat de termoficare doar aproximativ 800 de apartamente. Restul apartamentelor au centrale proprii”, se precizează în răspunsul primăriei.
Timişoara
În oraşul din vestul ţării, preţul apei reci este de 3,53 lei. Apă potabilă este furnizată de către operatorul de servicii publice de alimentare cu apă şi de canalizare SC AQATIM SĂ. Potrivit răspunsului remis la solicitarea site-ului mariustuca.ro, Aquatim este o societate pe acţiuni ai cărei acâionari sunt exclusiv unităţi administrativ – teritoriale: municipiul Timişoara, judeţul Timiş, oraşele Jimbolia, Deta, Sânnicolau Mare, Buziaş şi comună Ghiroda.