Cum a ajuns o profesoară din România „ambasadoare“ NASA. "Vreau să arăt lumii că România are valori"

11 Feb 2023
Cum a ajuns o profesoară din România „ambasadoare“ NASA. "Vreau să arăt lumii că România are valori"

Dorina Gîrbovan, profesoară de Fizică la o şcoală privată din Cluj-Napoca, este singurul român ales anul acesta să fie „ambasador“ în cadrul programului care dă posibilitatea cadrelor didactice din toată lumea să înveţe despre spaţiu şi ştiinţă la centrul NASA din Alabama (SUA). Clujeanca a fost aleasă din 500 de candidaţi din toată lumea să-i înveţe pe alţi profesori metodele pe care le foloseşte la ore.

„Lecţiile la mine nu sunt niciodată la fel. Fiecare lecţie o concep în funcţie de interesele elevilor. De aceea, la începutul fiecărui an vreau să-i cunosc pe elevi, să aflu ce pasiuni au şi ce îi interesează“, ne spune Dorina Gîrbovan, singura profesoară din România care a fost anul acesta „ambasador“ în cadrul Honeywell Educators at Space Academy (HESA) – un proiect care dă posibilitatea profesorilor din toată lumea să înveţe despre spaţiu şi ştiinţă la centrul NASA  pentru resurse educaţionale din Huntsville, Alabama (SUA). La acest centru profesorii pot să intre în contact direct cu tot ceea ce înseamnă activitate spaţială americană de explorare. Dorina Gîrbovan este profesoară de fizică la Transylvania College şi în 2016 a fost beneficiara unui astfel de stagiu de pregătire HESA, conform adevarul.ro.

„În fiecare an sunt cam 1.700 de aplicaţii dintre care sunt aleşi cam 240 de profesori. Eu am fost unul dintre profesorii selectaţi acum doi ani şi atunci am învăţat cum să folosesc spaţiul la ore“, povesteşte Dorina.

Dorina Gârbovan a terminat Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai şi a făcut trei masterate – două în SUA (Universitatea Colorado at Boulder şi la Universitatea Denver) şi unul în Canada - ocazie cu care a predat la facultate şi la un liceu privat. După circa opt ani petrecuţi în străinătate a decis să se întoarcă acasă în 2009. S-a apucat de doctorat în Fizică la UBB şi după un an a intrat în învăţământ la şcoala privată  Transylvania College.

Dorina Gîrbovan îşi concepe orele de fizică în funcţie de clasele la care predă. „Lucrând pe sistemul Cambridge, clasele sunt diferite, dar dacă ar fi să fac o echivalare cu sistemul românesc aş spune că predau la clasele a VI-a, a IX-a, a XI-a şi a XII-a“, explică ea. Credinţa fermă a Dorinei este că „lecţiile pot să fie şi atractive şi să determine rezultate bune la teste“. „Noi lucrând pe sistem internaţional trebuie să obţinem rezultate foarte bune la teste pentru că de asta depinde intrarea lor facultate. E foarte uşor să-i faci să înveţe pe cei buni sau pe cei interesaţi de materie, dar pe ceilalţi trebuie să-i atragi folosind diferite resurse şi folosindu-le pasiunile în scopul de a-i învăţa. Prin pasiuni îi prinzi“. 

Profesoara va susține o prelegere despre modul în care anumite mecanisme de la Agenția Spațială Europeană și NASA pot fi integrate în orele de curs ale elevilor.

"Prezint o aplicație pe care Centrul Spațial European a dezvoltat-o despre căderea unui meteorit. O să povestesc un pic despre căderea meteoritului din Rusia, ca şi aplicație pentru elevi. După care să merg pe parte de fizică de liceu şi după aceea o să fac partea practică, unde vreau să le dau elevilor o listă de materiale şi să creeze designul la o catapultă care va trebui să parcurgă o anumită distanță", a mai spus Dorina Gîrbovan – ambasador NASA."Vreau să arat lumii că România are valori. Oriunde am mers în lume, România a fost văzută bine ca educație, studenții sunt văzuți bine", conform antena3.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră