Plenul Camerei Deputaților a adoptat, marți, pe articole, raportul suplimentar la proiectul de lege privind conversia creditelor în franci elvețieni, prin care a fost eliminat plafonul de 250.000 de franci elvețieni.
"La articolele admise avem următorul text: conversia se realizează prin act adițional la contractul de credit la cursul de schimb de la data încheierii contractului. Costurile creditului convertit în lei vor fi negociate cu consumatorul, respectându-se principiul bunei credințe și diligențele profesionale, astfel încât obligațiile de plată să nu fie mai împovărătoare pentru consumator. Am considerat că este bine să insistăm ca părțile în speță și băncile și consumatorii să meargă pe actul adițional, adică pe buna înțelegere, numai în cazurile de excepție să meargă la instanță", a explicat vicepreședintele Comisiei juridice, Ciprian Nica, conform agerpres.ro.
El a arătat că o altă modificare este aceea potrivit căreia, "la cererea consumatorilor, băncile care au procedat la conversia creditelor în franci elvețieni pot să revină la contractul în franci elvețieni și vor efectua conversia în condițiile prezentei legi" iar "sumele pe care creditorul le-ar fi încasat în plus de la împrumutat în perioada scursă de la data efectuării conversiei din franci elvețieni în lei sau euro, conform ofertei băncii, până la data încheierii noului act adițional pentru conversie efectuată se calculează conform contractului de credit".
La propunerea deputatului PSD Ana Birchall s-a votat, tot în unanimitate, ca această conversie să se facă numai prin act adițional, eliminându-se posibilitatea să se realizeze și prin hotărâre judecătorească. Astfel, conversia creditelor în franci elvețieni va avea loc prin act adițional, la cursul de schimb la data încheierii contractului.
Votul final asupra legii privind conversia creditelor în franci elveţieni va fi dat marţi, de plenul Camerei Deputaţilor.