Deputatul PNL Andreea Paul a spus că liberalii au votat proiectul pentru că, în ansamblu, este bun, dar există un risc major referitor la taxele radio-tv, precum şi cele consulare.
Printre taxele care vor fi eliminate se află timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul Comerțului, taxe consulare și de cetățenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio-tv, taxa suplimentară pentru eliberarea pașaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru, taxa pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, taxa pentru serviciile prestate de MAI pentru public, tarifele percepute de Casa Națională de Pensii.
Deputaţii din Comisia de buget-finanţe au reintrodus luni în Legea Dragnea taxa-radio Tv, care fusese eliminată, împreună cu alte peste 100 de taxe, prin proiectul iniţiat de liderul PSD şi adoptat deja de Senat. Decizia a fost luată în unanimitate de membrii comisiei, inclusiv cei de la PSD.
Comisia a adoptat proiectul de lege cu 19 voturi ”pentru” şi o abţinere. Amendamentul, care prevede reintroducerea taxei radio-tv va fi cuprins în raportul comisiei de buget-finanţe, care, cel mai probabil, va merge marţi la votul final în Camera Deputaţilor, care este cameră decizională în acest caz.
Decizia deputaţilor din Comisia de buget-finanţe vine după ce sindicatele din radio şi TV şi conducerile SRTV şi SRR au criticat eliminarea taxei radio tv, arătând că această măsură compromite independenţa posturilor publice, transformându-le în instrumente de propagandă politică.
"Această taxă, care este principala sursă de finanțare a Radioului și Televiziunii publice, garantează, într-o anumită măsură, independența editorială a acestora. Răspunzând îngrijorării legitime a societății civile privind viitorul acestor instituții, inițiatorii legii, adoptând o retorică populist-electorală, dau asigurări că finanțarea lor va fi realizată prin alocări bugetare de la Guvern, ceea ce va determina, de fapt, o creștere a dependenței Radioului și Televiziunii publice față de factorul politic (...) Federația FAIR-MediaSind atrage atenția că desființarea taxei radio-tv este un atac brutal la adresa democrației în România, care va conduce la transformarea Radioului și Televiziunii publice în simple instrumente de propagandă politică.", se arată într-un comunicat al FAIR MediaSind.