Raportul GRECO arată că Romania este încă la început cu aplicarea politicilor de prevenire a corupţiei în rândul parlamentarilor. Procesul legislativ trebuie să devină mai transparent, să limiteze folosirea procedurilor accelerate şi să evite manipularea.
De asemenea, GRECO îndeamnă România să revadă imunitatea parlamentară şi să-i facă conştienţi pe aleşi de obligaţiile pe care le au. GRECO remarcă şi confuzia frecventă pe care o fac parlamentarii români între incompatibilităţi şi conflictul de interese. Mulţi dintre ei au încălcat legea, angajându-şi rudele la birourile parlamentare.
Judecătorii și procurorii fac obiectul unor mecanisme legate de carieră, drepturile și obligațiile generale pentru protecţia integrităţii. Cu toate acestea, GRECO subliniază că practica a demonstrat că e nevoie de întărirea supravegherii de către Consiliul Superior al Magistraturii și șefii instanțelor și parchetelor pentru a evita tolerarea comportamentelor neadecvate. Codul de conduită din 2005 trebuie adaptat pentru rezolvarea unor situații concrete.
România este însă şi lăudată. Este vorba despre sistemul declaraţiilor de avere şi de interese, care se aplică mai multor categorii de demnitari, inclusiv parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor, şi este supervizat de ANI. Acest sistem este exemplar din anumite puncte de vedere, deşi metodele lucru ar trebui revizuite, mai remarcă raportul GRECO.