Comisia Europeană nu renunţă la monitorizarea României: Mergeţi înainte, nu înapoi!

13 Ian 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Comisia Europeană nu renunţă la monitorizarea României: Mergeţi înainte, nu înapoi!

Secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, nu este de acord cu ridicarea monitorizării României - MCV-  în acest an, aşa cum a susţinut ministrul Justiţiei, Florin Iordache, relatează euractiv.com.

"Am prezentat obiectivele de la care a plecat România în 2006 și am arătat că România și-a îndeplinit acele condiționalități. Am arătat că România a făcut pași importanți și a consolidat instituții importante care garantează că în acest moment statul de drept este foarte important în România. Am arătat că România, în parteneriat cu Comisia, a consolidat instituții importante. Și, din punctul nostru de vedere, atât timp cât toate aceste condiționalități au fost îndeplinite (...)în condițiile în care toate aceste obiective, pe care, iată, România le-a avut în față în 10 ani de activitate, le-am îndeplinit, în acest moment România prezintă toate condițiile pentru ca acest Mecanism, în acest an, să poată fi încheiat ", a declarat joi Florin Iordache la finalul întrevederii cu o delegație a Comisiei Europene condusă de Paraskevi Michou.

Oficialul CE spune însă că vor fi discuţii pe această temă în perioada următoare, dar MCV-ul nu va fi ridicat anul acesta. “ Vom prezenta raportul pe 2016 şi suntem de acord să colaborăm pentru etapa următoare, anul viitor, dar nu se va întâmpla anul acesta” , a declarat Michou.

Deşi e de acord că România a făcut progrese în ultimii 10 ani, de când e membră UE, ea a spus că ţara noastră a înregistrat regrese, ceea ce Comisia Europeană vrea să evite pe viitor. Michou a adăugat că depinde de guvernul şi Parlamentul României accelerarea acestui proces şi ţara să meargă într-o direcţie corectă şi ireversibilă. "Să meargă întotdeauna înainte, nu înapoi", a subliniat oficialul european.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră