Păstrînd un moment de reculegere pentru victimele tragediei de la Colectiv, suntem alături de tinerii care încă se zbat între viaţă şi moarte, alături de familiile lor - şi ne raliem miilor de voci care s-au ridicat în aceste zile împotriva corupţiei, cerând clasei politice şi statului de drept din România înnoire, transparenţă, integritate. Pe 17 noiembrie se împlinesc 30 de ani de la asasinarea de către Securitate, a inginerului şi poetului, a omului de cultură Gheorghe Ursu (Babu). Familia sa şi Fundaţia Gheorghe Ursu, alături de GDS (Grupul pentru Dialog Social), clubul de jazz şi teatru Green Hours şi Cinemateca Română organizează între 14 şi 19 noiembrie o serie de şase evenimente ce marchează comemorarea sa. “Cu această ocazie cerem ferm, din nou, finalizarea cercetărilor şi trimiterea în instanţă - la un an de la redeschiderea anchetei (şi 25 de ani – sic! - de la iniţierea acesteia) -, a ofiţerilor de securitate care se fac vinovaţi, conform legii şi a probelor din dosar, de asasinarea din motive politice a cetăţeanului Gheorghe Ursu”.
Sîmbătă 14 noiembrie, 16.30-19.00, la Green Hours
O după-amiază cu Babu Ursu - În căutarea libertăţii …muzică, poezie, dosare. "Continuitatea de autoritate în același individ deseori pune capăt guvernelor democratice . Alegerile frecvente sunt esențiale în sistemele populare , pentru că nu este nimic mai periculos decît să se permită unui cetățean să fie la putere pentru o lungă perioadă de timp . Oamenii se obișnuiesc cu ascultarea lui. Și el se obisnuieste să fie ascultat, si aici işi au originea uzurparea şi tirania." (Simon Bolivar). Este un citat dintr-unul din manifestele afişate de Gheorghe Ursu la serviciu în decursul timpului, şi pe care a căutat să-l transmită, prin prieteni, pentru a fi citit în Marea Adunare Naţională şi la Congresul XII PCR.
Programul include: Muzică de cameră: Aurelian Octav Popa- clarinet, Sanda Crăciun Popa- violă, Lena Vieru Conta – pian (cu lucrări de Ravel, Vieru, Mendelssohn-Bartholdy) şi Ioana Mitu- soprană, Lena Vieru Conta- pian (arii şi lieduri de Mozart, Schumann, Strauss). Poezie, proză, dosare - cu participarea actorilor: Marius Manole, Alexandru Potocean, Andrei Runcanu. Muzică alternativă şi future-jazz: Ada Milea şi Ana-Cristina Leonte & Punct.8 [Tavi Scurtu]. În cadrul serii va fi prezentată o "broşură samizdat", cu poezii şi texte selectate din scrierile lui Babu şi din dosare; cîteva exemplare vor fi puse la dispoziţia publicului prezent. Pe timpul evenimentului, în Green Hours nu se va fuma. Intrarea este liberă.
Luni 16 noiembrie, 19.00–20.30, la Green Hours
Voi n-ați văzut nimic (echipa de proiect - Alexandru Fifea, Cătălin Rulea, David Schwartz). Spectacol de teatru documentar, privind perpetuarea culturii violenţei şi a muşamalizărilor, la forţele de ordine din România de ieri şi de azi. Intrare liberă. Pe timpul reprezentaţiei, în Green Hours nu se va fuma.
Marţi 17 noiembrie , 17.00–19.30, la GDS (Grupul pentru Dialog Social).
Conferinţă de presă şi masă rotundă în organizarea GDS şi a Fundaţiei Gh. Ursu. Andrei Ursu (fiul lui BABU) va prezenta noile descoperiri din dosarul Gheorghe Ursu şi stadiul anchetei în curs de desfăşurare la Secţia Parchetelor Militare.
Joi 19 noiembrie, ora 19.00, la Cinemateca Română , sala Union.
Proiecţia filmului Umberto D. (Italia, 1952; regia - Vittorio De Sica ; 91min). « Rămas fără un acoperiş deasupra capului, un biet pensionar vrea să-şi pună capăt zilelor, dar renunţă în ultimul moment, ca să nu-şi lase câinele singur pe lume. » (Cinemagia)
Vineri 20 noiembrie, ora 17.00, la Cinemateca Română , sala Union.
Proiecţia filmului Insula (Japonia, 1960; regia - Kaneto Shindo; 94min). «...lupta ţăranilor cu pamîntul... O dramă fără cuvinte, fără dialog, e cea mai nimerită pentru a exprima o lume pe care nici un cuvînt nu o poate descrie pe deplin.» (Cinemagia)
Vineri 20 noiembrie, ora 19.00, la Cinemateca Română , sala Union.
Proiecţia filmului 1984 (Marea Britanie, 1984; regia – Michael Radford; 113min). «Viziunile incredibile şi înspăimântătoare ale lui George Orwell despre o societate viitoare totalitară, în care un bărbat a cărui datorie de zi cu zi este aceea de a rescrie istoria, alege dragostea, plătind scump pentru alegerea sa..» (Cinemagia). Intrarea este liberă la toate cele trei proiecţii de la sala Union.