Prof Dr. Codruț Sarafoleanu, despre medicină în era tehnologiei: "Medicina rămâne cu empatia, cu HARUL medicului. Mijloacele moderne nu ar exista fără mintea doctorului"

24 Mai 2023 | scris de M.R.
Prof Dr. Codruț Sarafoleanu, despre medicină în era tehnologiei: "Medicina rămâne cu empatia, cu HARUL medicului. Mijloacele moderne nu ar exista fără mintea doctorului"

Prof. Dr. Codruț Sarafoleanu - șeful Clinicii O.R.L. Spitalul Clinic „Sfânta Maria”din București, dar și cadru universitar și șeful Disciplinei ORL II la Facultatea de Medicină Dentară de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Carol Davila din Capitală - mărturisește că, dincolo de transformările tehnologice, medicina este profesia care va rămâne pentru întotdeauna cu empatia și cu harul medicului de a comunica cu pacientul și de a-l face parte a întregului proces medical.

Într-un interviu acordat realizatoarei Maria Liliana Oșca, în cadrul emisiunii "Povești de succes", de la Canal 33, reputatul medic a ținut să sublinieze că diferența dintre un medic bun și un medic excepțional o fac detaliile și că nicio investigație modernă nu poate da 100% randament fără mintea doctorului care să interpreteze și să pună totul cap la cap.

 

Dr. Codruț Sarafoleanu: "Trebuie să știm și ce așteptări au pacienții și nu putem face intervenții chirurgicale care rezolvă un simptom și produc trei"

"Medicina rămâne cu empatia, cu harul pe care medicul capătă de la natură și cu empatia și cu discuția față de bolnav.M-am pus în situația în care aș fi pacient și nu știu dacă mi-ar plăcea să comunic doar cu inteligența artificială sau cu niște roboți, cu ghilimelele de rigoare. Suntem clar într-o schimbare permanentă, din punct de vedere tehnologic, avem tot felul de minuni pe care tehnica și ingineria le-au inventat - toate în sprijinul actului medical - dar nu trebuie să devenim sclavii acestor instrumente.

Diferența dintre un medic bun și un medic excepțional o fac detaliile. Tot ceea ce înseamnă mijloace de investigații moderne nu se poate fără mintea doctorului care să pună totul cap la cap. Trebuie să știm și ce așteptări au pacienții și nu putem face intervenții chirurgicale care rezolvă un simptom și produc trei", a declarat medicul Codruț Sarafoleanu.

 

Dr. Codruț Sarafoleanu: "Sigur că un medic care adaugă și un număr mare de gărzi și ture de noapte sau în spitalele de urgență primește niște bonificați"

Codruț Sarafoleanu a vorbit și despre un subiect care a stârnit de multe ori diverse controverse în spațiul public și anume salariile actuale ale medicilor. Ce a spus șeful Clinicii O.R.L. din cadrul Spitalului Clinic „Sfânta Maria”din București despre munca medicilor, activitatea de cercetare și de aprofundare continuă a cunoștințelor din medicină pe care aceștia trebuie s-o facă?

"În primul rând că nu sunt salarii colosale. A fost o creștere semnificativă în urmă cu câțiva ani și era binevenită, pentru că deja se ajunsese la limita de jos a suportabilității umilinței din punct de vedere al salarizării medicilor, dar nu sunt nicidecum niște sume fabuloase. Sigur că un medic care adaugă și un număr mare de gărzi și ture de noapte sau în spitalele de urgență primește niște bonificații, poate pleca de la un spital de stat cu o leafă decentă.

În felul acesta, poate ideea a fost ca medicul să rămână o perioadă de timp mai mare în spital, să stea mai mult, să producă din punct de vedere științific și medical pentru sistemul de stat, să facă și cercetare, cum suntem obligați de fișa postului de la Universitățile de Medicină. Mulți medici au simțit însă nevoia să-și completeze veniturile mergând și la privat și este absolut firesc. Oamenii pe timpul lor, pe munca lor, pe oboseala lor, contunuă activitatea și la privat."

 

Dr. Codruț Sarafoleanu :"Condamn absolut orice ideea de a solicita bani de la pacienți, pentru că asta este o mare discuție"

"Și înainte de această mărire salarială la culpabilizarea generală a corpului medical. Nu era așa. Ca-n orice meserie există și oameni decenți, civilizați și normali și există uscături, ca la absolut orice altă breaslă. Din fericire, au început să se mai și întoarcă doctori și să și profeseze în România, după ce o bună perioadă de timp au profesat în alte țări europene", a punctat medicul.

 

De numele Prof. Univ. Dr. Codruț Sarafoleanu se leagă numeroase progrese realizate în domeniul ORL, printre care:

  • Dezvoltarea laboratorului de somnologie (primul din România într-un serviciu public ORL)
  • Înființarea și dezvoltarea laboratorului de explorări funcționale ORL (electrodiagnostic – electromiografie laringiană, olfactometrie, potențiale evocate olfactive rinomanometrie)
  • Dezvoltarea endoscopiei diagnostice și terapeutice în specialitatea ORL
  • Dezvoltarea metodelor de recuperare și reabilitare a deglutiției
  • Coautor la 3 brevete de invenții certificate de OSIM

 

Realizările Prof. Univ. Dr. Sarafoleanu au fost recunoscute atât la nivel național, cât și internațional:

  • Decorare cu Ordinul „Meritul Sanitar” în gradul de Mare Ofițer cu însemn pentru civili acordat de Președinția României în 2004;
  • Premiu la cel de-al VII-lea Congres European de Chirurgie a bazei craniului (President Fellowship), Fulda, Germania, 2005
  • Menţiune la cel de-al XVII-lea Congres Mondial de ORL (IFOS 2002), Cairo pentru merite ştiinţifice
  • Diploma Jubiliară a UMF „Carol Davila” – 2010
  • Diploma de Excelență acordată de Societatea Română de ORL – 2010; 2015
  • Premiul de Excelență al Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică – 2015
  • Premiul pentru dezvoltarea chirurgiei endoscopice rinosinuzale acordat în cadrul Conferinței “Progrese și Exceleță în ORL” – 2023

 

INTERVIUL INTEGRAL POATE FI URMĂRIT AICI!

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră