Cine pierde și cine câștigă din bătălia cipurilor dintre China și SUA

25 Noi 2022
Cine pierde și cine câștigă din bătălia cipurilor dintre China și SUA

Două tranzacții europene cu cipuri au întâmpinat probleme legate de legăturile lor cu China, un semn de îngrijorare care se răspândește în Occident cu privire la potențialul control chinez asupra infrastructurii critice.

Săptămâna trecută, noul proprietar al celui mai mare producător de cipuri din Marea Britanie a primit ordin să-și retragă preluarea, la doar câteva zile după ce o altă vânzare a fabricii de cipuri a fost blocată în Germania. Ambele tranzacții au fost afectate de preocupări de securitate națională și au implicat achiziții de către companii deținute de China, anunțță CNN.

În Regatul Unit, Nexperia, o filială olandeză a producătorului de semiconductori Wingtech, listat la Shanghai, i s-a spus de către guvern să vândă cel puțin 86% din participația sa în Newport Wafer Fab, la mai bine de un an după ce a preluat controlul fabricii. De atunci, angajații au protestat împotriva deciziei, spunând că pune aproape 600 de locuri de muncă în pericol.

În Germania, ministerul economic a interzis Elmos Semiconductor, un producător de cipuri auto, să-și vândă fabrica din orașul Dortmund către Silex, o subsidiară suedeză a companiei chineze Sai Microelectronics.

Sediul producătorului german de cipuri Elmos Semiconductor din Dortmund.

Germania blochează vânzarea fabricii de cipuri către China din cauza temerilor de securitate

Fabricarea de așchii a apărut deja ca un nou front în tensiunile dintre SUA și China. Acum, cele două acorduri cu probleme ilustrează modul în care presiunea crește și în Europa, mai ales că oficialii occidentali se confruntă cu solicitări ca sectoarele cheie să fie ținute în afara controlului chinez.

„Aceste decizii marchează o schimbare către poziții mai dure în ceea ce privește investițiile chineze în industriile critice din Europa”, a declarat Xiaomeng Lu, director de geo-tehnologie la Eurasia Group.

„Presiunea SUA a contribuit cu siguranță la aceste decizii. [Un] sentiment din ce în ce mai mare al suveranității tehnologice a determinat, de asemenea, aceste mișcări – guvernele din întreaga lume [văd din ce în ce mai mult] industria semiconductorilor ca o resursă strategică și încearcă să le protejeze de preluări străine.”

Experții juridici au spus că cele două decizii au fost notabile, deoarece inițial se credea că fiecare tranzacție a fost aprobată.

Cazul Newport Wafer este „prima achiziție finalizată” care trebuie anulată în temeiul unui act privind securitatea națională și investițiile (INS) din Regatul Unit, care a intrat pe deplin în vigoare în ianuarie, potrivit lui Ian Giles, șeful departamentului antitrust și concurență pentru Europa, Mijlociu. Est și Asia pentru Norton Rose.

Nexperia a declarat săptămâna trecută că a fost „șocată” de decizie și că „guvernul Regatului Unit a ales să nu inițieze un dialog semnificativ cu Nexperia și nici măcar să nu viziteze situl Newport”.

Compania a adăugat că s-a oferit să evite „activitățile potențiale de îngrijorare și să ofere guvernului Regatului Unit control direct și participare la gestionarea Newport”, un sit de 28 de acri din sudul Țării Galilor.

Fabrica produce napolitane de siliciu, baza pentru realizarea cipurilor de calculator. Multe dintre produsele sale alimentează în cele din urmă mașini și echipamente medicale. Nexperia a indicat că lucrătorii din unitate se confruntă acum cu un viitor incert.

Într-o scrisoare deschisă adresată guvernului Regatului Unit, joia trecută, Asociația Personalului Nexperia Newport a spus că „în neîncredere” că mijloacele de trai ale angajaților au fost „puse în pericol în perioada premergătoare Crăciunului”.

„Este în mod clar o decizie profund politică”, a scris grupul, respingând ideea că acordul ar submina securitatea britanică. „Trebuie să vedeți sensul și să ne protejați locurile de muncă, permițând Nexperiei să-și păstreze fabrica din Newport.”

uLucrători în camera curată pentru fabricarea de plachete cu semiconductor de siliciu la Newport Wafer Fab, deținută de Nexperia Holding BV, din Newport, Marea Britanie, joi, 18 august 2022. Guvernul Regatului Unit deliberează dacă să blocheze o companie chineză să rămână noul proprietar al Newport Wafer Fab, expunând dilema politică între sprijinirea unei industrii cheie și menținerea influenței Beijingului în frâu. Fotograf: Hollie Adams/Bloomberg prin Getty Images

Marea Britanie ordonă companiei chineze să vândă cel mai mare producător de cipuri din Marea Britanie

Pentru Elmos, autoritățile germane au indicat inițial că vor emite o aprobare condiționată și chiar au împărtășit un proiect de aprobare după un proces intens de revizuire care a durat aproximativ 10 luni, a spus compania într-un comunicat în urma ordinului.

Tim Schaper, șeful departamentului antitrust și concurență pentru Germania la Norton Rose, a declarat că intervenția guvernamentală a fost, de asemenea, semnificativă, având în vedere că „se spune că tehnologia lui Elmos este destul de veche, de ultimă generație în anii 1990 și că nu are o importanță industrială deosebită”.

„Tranzacția a devenit jucăria unei dezbateri publice despre achiziționarea de acțiuni de către investitorii chinezi în tehnologiile cheie germane”, a spus el.

Este posibil ca autoritățile de reglementare să fi fost preocupate de o ieșire de cunoștințe tehnice, potrivit lui Alexander Rinne, șeful cabinetului internațional de avocatură Milbank din Munchen.

„Elmos este cunoscut pentru producerea de cipuri pentru sectorul auto, care este industria de bază a Germaniei și mândria țării”, a spus el într-un interviu.

Elmos și Nexperia au refuzat ambii cereri de interviu. Un purtător de cuvânt al Nexperia a declarat marți pentru CNN Business că „a luat în considerare opțiunile sale cu privire la decizia guvernului Regatului Unit”.

Chipsurile sunt o sursă tot mai mare de tensiune între Statele Unite și China. Washingtonul a declarat că lipsa materialelor este o problemă de securitate națională și a subliniat importanța rămânerii competitive în ceea ce privește capabilitățile tehnologice avansate.

În acest an, Statele Unite și-au intensificat propriile restricții și i-au presat pe aliați să le adopte pe ale lor, potrivit Lu. În august, guvernul SUA a ordonat doi producători de top, Nvidia (NVDA) și AMD (AMD), să oprească exporturile anumitor cipuri de înaltă performanță către China.

Două luni mai târziu, administrația Biden a dezvăluit controale ample la export care interziceau companiilor chineze să cumpere cipuri avansate și echipamente de fabricare a cipurilor fără licență. Regulile au restrâns, de asemenea, capacitatea cetățenilor americani sau a deținătorilor de carduri verzi din SUA de a oferi sprijin pentru dezvoltarea sau producția de chipsuri la anumite unități de producție din China.

Presiunea crește. Luni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Occidentului „să aibă grijă să nu creeze noi dependențe” de China. Vorbind la o adunare parlamentară a NATO de la Madrid, Stoltenberg a spus că vede „eforturi în creștere ale Chinei” de a controla infrastructura critică occidentală, lanțurile de aprovizionare și sectoarele industriale cheie.

„Nu putem oferi regimurilor autoritare nicio șansă să ne exploateze vulnerabilitățile și să ne submineze”, a spus el.

Președintele american Joe Biden se întâlnește cu președintele Chinei Xi Jinping în timpul unui summit virtual din Sala Roosevelt a Casei Albe din Washington, DC, 15 noiembrie 2021.

Limitările americane asupra microcipurilor ar putea limita ambițiile Chinei și ar putea escalada războiul tehnologic

China a refuzat gestionarea celor două carcase europene de semiconductori.

„Ne opunem ferm mișcării Regatului Unit și facem apel la Regatul Unit să respecte drepturile și interesele legitime ale companiilor chineze și să ofere un mediu de afaceri echitabil, echitabil și (a) nediscriminatoriu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning. briefing vinerea trecută când a fost întrebat despre comanda Newport Wafer. „Marea Britanie a exagerat conceptul de securitate națională și a abuzat de puterea statului”.

Zhao Lijian, un alt purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a cerut Germaniei și altor țări „să se abțină de la politizarea cooperării economice și comerciale normale”, la o conferință de presă la începutul acestei luni, fără a se adresa în mod special lui Elmos.

Germania a arătat o atenție mai mare față de cumpărătorii chinezi în acest an. Luna trecută, o ofertă a gigantului chinez de transport maritim Cosco pentru o participație la un operator de terminal portuar din Hamburg a stârnit o controversă similară. Sub presiunea unor membri ai guvernului, dimensiunea investiției a fost ulterior limitată.

Avocații spun că, dacă producătorii de cipuri fac apel, ei s-ar putea confrunta cu o luptă incertă care se poate prelungi ani de zile.

În fiecare caz, ar trebui să depună o contestație în instanță în aproximativ o lună de la deciziile autorităților de reglementare, cu excepția unor circumstanțe excepționale, potrivit Norton Rose.

Atât Marea Britanie, cât și Germania au adăugat recent reguli care extind supravegherea guvernamentală asupra unor astfel de decizii, făcând rezultatele mai greu de prezis. În Germania, o modificare a regulilor privind investițiile străine directe în 2020 a însemnat că guvernul poate interveni în eventualele tranzacții „dacă există o „probabilă afectare a ordinii și securității publice”, a spus Schaper.

Anterior, prin contrast, putea impune restricții doar „dacă exista o „amenințare reală, suficient de gravă la adresa ordinii și securității publice”, a spus el pentru CNN Business.

În Marea Britanie, capacitatea guvernului de a revizui retroactiv tranzacțiile în temeiul NSI Act „a fost într-adevăr ceva care a fost considerat surprinzător și de anvergură”, a declarat Andrea Hamilton, partener la Milbank din Londra.

„Dacă este contestat, așa cum se pare că intenționează Nexperia, va deveni și un caz de testare în ceea ce privește [întinderea] limitelor Legii NSI”, a spus ea.

În altă parte, atenția se îndreaptă către Țările de Jos. Guvernul olandez se confruntă în prezent cu presiuni din partea Statelor Unite pentru a limita exporturile către China, în special de la ASML (ASML), un producător de echipamente semiconductoare care deține o poziție dominantă pe piața mașinilor de litografie, potrivit Lu de la Eurasia Group.

Micron Technology Inc. Cipurile SDRAM (Synchronous Random-Access Memory) cu viteză dublă de date sunt aranjate pentru o fotografie în Tokyo, Japonia, miercuri, 15 iulie 2015.

SUA cheltuiește miliarde pentru a stimula producția de cipuri. Va fi suficient?

„Va deveni următorul studiu de caz”, a spus ea pentru CNN Business.

Olanda a precizat că își va forma propria poziție.

Întrebat despre această problemă luna aceasta, ministrul olandez pentru comerț exterior, Liesje Schreinemacher, a spus că țara „nu va copia individual restricțiile de export ale SUA pentru China”.

„Noi ne facem propria evaluare”, a spus ea într-un interviu pentru ziarul olandez NRC.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră