China răspunde Comisiei Europene: Anchetă antidumping la carnea de porc din UE

18 Iun 2024
China răspunde Comisiei Europene: Anchetă antidumping la carnea de porc din UE

Ministerul chinez al Comerțului (MOFCOM) a anunțat, astăzi, că a declanșat o anchetă antidumping privind importurile de carne de porc și de subproduse din carne de originare din Uniunea Europeană. Decizia MOFCOM a fost adoptată în urma unei solicitări depuse la data de la 6 iunie a.c. de Asociația de Creștere a Animalelor din China, în numele industriei interne de porc și subproduse din carne de porc.

Ancheta privind dumpingul produselor din carne de porc din UE vizează perioada 1 Ianuarie – 31 Decembrie 2023, iar perioada de anchetă privind daunele industriale 1 Ianuarie 2020 – 31 Decembrie 2023.

Decizia Chinei este anunțată la câteva zile după ce Comisia Europeană a informat că va impune taxe provizorii la vechiculele electrice chinezești.

În cadrul unui comunicat emis astăzi, MOFCOM a informat că în conformitate cu reglementările antidumping ale Republicii Populare Chineze, a fost analizată solicitarea Asociația de Creștere a Animalelor din China privind impactul asupra produselor similare din China. Pe baza dovezilor furnizate de solicitant și a rezultatelor analizei, în conformitate cu prevederile legale, MOFCOM a decis să efectueze o anchetă antidumping asupra importurilor de carne de porc și subproduse de porc conexe originare din Uniunea Europeană, începând cu data de 17 Iunie 2024.

Ancheta va viza carnea de porc și subproduse din carne de porc importate originare din Uniunea Europeană, MOFCOM prezentând o listă de câteva zeci de produse europene, de la carcase congelate, la produse prelucrate, în principal destinate consumului uman.

Această MOFCOM demarată astăzi este așteptat să fie încheiată până la data de 17 Iunie 2025, în circumstanțe special perioada putând fi prelungită cu șase luni.

În 2023, China a importat peste 1,55 milioane de tone de carne de porc, mai mult de jumătate provenind din țările UE, unde principale furnizoare sunt: Spania, Franța, Danemarca și Olanda.

Comisia Europeană a anunțat, săptămâna trecută, impunerea de taxe provizorii la vechiculele electrice chinezești, decizie care alături de companiile chinezești va afecta și companiile europene care produc vehicule electrice în China.
Companiile chineze vizate sunt BYD, ale căror mașini vor fi taxate suplimentar cu 17,4%, Geely (20%) și SAIC (38,1%). Urmare a deciziei CE, vor fi afectate inclusiv companiile auto europene și americane care produc vehicule electrice în China, cele mai importante fiind BMW și Tesla.

 

Autor Dan Tomozei   

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră