China încearcă să înăbușe revoltele: trimite studenții acasă, iar poliția patrulează non-stop pe străzi

29 Noi 2022
China încearcă să înăbușe revoltele: trimite studenții acasă, iar poliția patrulează non-stop pe străzi

Universitățile chineze au trimis studenți acasă, iar poliția s-a răspândit în Beijing și Shanghai pentru a preveni mai multe proteste marți, după ce mulțimile furioase de restricțiile severe anti-virus au cerut liderului Xi Jinping să demisioneze, în cea mai mare demonstrație de disidență publică din ultimele decenii.

Autoritățile au ușurat unele controale după demonstrațiile din cel puțin opt orașe continentale și din Hong Kong – dar nu au dat semne că își retrag strategia mai amplă „zero-COVID”, care a reținut milioane de oameni în casele lor luni de zile o dată. Forțele de securitate au reținut un număr necunoscut de persoane și au intensificat supravegherea, anunță Global News.

Cu poliția în vigoare, nu a existat niciun cuvânt despre proteste marți în Beijing, Shanghai sau alte orașe mari de pe continent, care au văzut mulțimile adunându-se în weekend. Aceste demonstrații pe scară largă au fost fără precedent de când armata a zdrobit mișcarea pro-democrație condusă de studenți din 1989, centrată în Piața Tiananmen din Beijing.

Un grup mult mai mic s-a adunat marți la o universitate din Hong Kong pentru a protesta împotriva restricțiilor virușilor.

Între timp, Universitatea Tsinghua din Beijing, unde studenții s-au adunat în weekend, și alte școli din capitală și provincia sudică Guangdong au declarat că protejează studenții de COVID-19 trimițându-i acasă.

Dar dispersarea lor în orașele natale îndepărtate reduce, de asemenea, probabilitatea de mai multe demonstrații. Liderii chinezi sunt deosebit de precauți față de universități, care au fost focare de activism, inclusiv protestele de la Tiananmen.

Duminică, studenților din Tsinghua li s-a spus că ar putea merge acasă devreme pentru semestru și că școala va aranja autobuze pentru a-i duce la gară sau la aeroport.

Nouă cămine studențești de la Tsinghua au fost închise luni după ce unii studenți au fost pozitivi pentru COVID-19, potrivit unuia care a remarcat că închiderea ar îngreuna adunarea mulțimilor. Studentul și-a dat doar numele de familie, Chen, de teama pedepsei autorităților.

Universitatea Silvică din Beijing a mai spus că va aranja ca studenții să se întoarcă acasă. A spus că toți profesorii și studenții au fost testați negativ pentru virus.

Universitățile au spus că cursurile și examenele finale se vor desfășura online.

Autoritățile speră să „dezamorseze situația” prin curățarea campusurilor, a spus Dali Yang, expert în politica chineză la Universitatea din Chicago.

În funcție de cât de dură o poziționează guvernul, protestele ar putea continua pe o bază „rotativă”, cu noi grupuri care se fac pe rând, a spus el.

Dar mulți oameni sunt nervoși după ce poliția a reținut câțiva protestatari și i-a avertizat să nu mai manifeste.

În Shanghai, poliția i-a oprit pe pietoni și le-a verificat telefoanele luni seară, potrivit unui martor, căutând posibil aplicații precum Twitter care sunt interzise în China sau imagini cu proteste. Martorul, care a insistat asupra anonimatului de frica să fie arestat, a spus că se îndrepta spre un protest, dar nu a găsit nicio mulțime acolo când a sosit.

Imaginile vizualizate de Associated Press cu fotografii de la un protest de weekend au arătat că poliția împinge oamenii în mașini. Unii oameni au fost, de asemenea, măturați în raiduri ale poliției după încheierea demonstrațiilor.

O astfel de persoană, care locuia în apropierea locului unui protest din Shanghai, a fost reținută duminică și ținută până marți dimineața, potrivit a doi prieteni care au insistat și asupra anonimatului de teama răzbunării autorităților.

Un prieten a spus că persoana a fost chestionată cu privire la protest, dar nu a fost lovită sau abuzată fizic.

La Beijing, poliția a vizitat luni un rezident care a participat la un protest în noaptea precedentă, potrivit unui prieten care a refuzat să fie identificat de teamă de represalii. El a spus că poliția l-a interogat pe rezident și l-a avertizat să nu mai participe la proteste.

Marți, aproximativ o duzină de oameni s-au adunat la Universitatea din Hong Kong, scandând împotriva restricțiilor cauzate de virus și ținând în sus foi de hârtie cu sloganuri critice. Majoritatea erau de pe continent, care are un sistem juridic separat de teritoriul chinez din Hong Kong, iar câțiva spectatori s-au alăturat cântărilor lor.

Protestatarii aveau pancarte pe care scria „Spuneți nu panicii COVID” și „Fără dictatură, ci democrație”.

Unul a scandat: „Nu suntem forțe străine, ci colegii tăi de clasă”. Aceasta este o referire la faptul că autoritățile chineze acuză adesea puterile străine că stimulează disidența.

Politica Chinei „zero-COVID” a ajutat la menținerea numărului de cazuri mai scăzut decât cel din Statele Unite și din alte țări majore, dar experții mondiali în sănătate au criticat din ce în ce mai mult metodele ca fiind nesustenabile. Politica înseamnă că puțini chinezi au fost expuși la virus. Între timp, ratele de vaccinare a vârstnicilor sunt în decalaj în alte țări, deoarece bătrânii refuză vaccinurile, iar vaccinurile dezvoltate pe plan intern din China sunt, de asemenea, mai puțin eficiente decât cele utilizate în străinătate.

Toleranța publică față de restricțiile oneroase s-a erodat, deoarece oamenii din unele zone au fost închiși acasă timp de până la patru luni și au spus că au dificultăți să aibă acces la alimente și medicamente.

Protestele din weekend au fost stârnite de furia din cauza morții a cel puțin 10 persoane într-un incendiu din vestul îndepărtat al Chinei săptămâna trecută, care a stârnit întrebări furioase online despre dacă pompierii sau victimele care încercau să scape au fost blocate de controalele antivirus.

Majoritatea protestatarilor s-au plâns în weekend de restricții excesive, dar unii și-au întors furia față de Xi, cel mai puternic lider al Chinei din anii 1980 cel puțin.

Într-un videoclip care a fost verificat de Associated Press, o mulțime din Shanghai a scandat sâmbătă: „Xi Jinping! Demisia! PCC! Dați jos!” O astfel de critică directă la adresa lui Xi este fără precedent.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră