Dezbaterea la distanță între Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, cei doi candidați la prezidențialele din turul doi al prezidențialelor, nu a schimbat nimic. Cei doi au organizat dezbateri separate, în care au răspuns la întrebările jurnaliștilor.
Iată cele mai importante declarații:
Klaus Iohannis a declarat că statul de drept nu ar fi rezistat în ultimii ani fără intervențiile sale și a afirmat că susține desființarea Secției de investigare a magistraților. El a recunoscut că un regret al mandatului său la Cotroceni este că nu a comunicat "la un nivel optim".
Viorica Dăncilă a declarat că nu îşi asumă asaltul asupra justiţiei și că este încrezătoare că luni va fi președintele României, căci crede în "victoria binelui asupra răului".
Dăncilă a reluat afirmaţia conform căreia o confruntare cu Iohannis ar arăta cum sunt fiecare dintre ei, dar mai ales ceea ce a făcut fiecare, numindu-l pe preşedinte "laş şi arogant".
Deși a susținut că a dat meditații la matematică, Dăncilă nu a răspuns corect la o întrebare privind aria cercului. Totodată, ea a refuzat să răspundă în engleză unei întrebări în aceeași limbă, motivând că și Angela Merkel vorbește doar germană în deplasările sale.
Ce studii au cei doi candidați?
Viorica Dăncilă a absolvit, în anul 1988, Universitatea de Petrol și Gaze, cu nota 9 la examenul de licență. Pe atunci, la această facultate, absolveau doar 200 de studenți din cei 500 care luau examenul de admitere.
O copie a diplomei de inginer a Vioricăi Dăncilă, de la absolvirea Facultății Forajul Sondelor și Exploatarea Zăcămintelor de Petrol și Gaze din Ploiești a fost publicată luni de stiripesurse.ro.
În plus, Viorica Dăncilă are și o diplomă de master Spațiul Public European, în cadrul SNSPA București.
Viorica Dăncilă s-a născut la 16 decembrie 1963 în Roșiorii de Vede. Mama sa era țesătoare la fabrica de postavuri „Dorobanțul”, iar tatăl, Filimon Nica, era plutonier major în Armata Română. Părinții săi au divorțat de tineri. Viorica Dăncilă a urmat clasele a IX-a și a X-a, între 1978 și 1980, la Liceul „Mihai Viteazul” din Ploiești, iar studiile liceale le-a finalizat la Liceul Energetic din același oraș.
În perioada 1997–1998 a fost profesoară la Liceul Industrial din Videle. Din 1997 până în 2009 a fost inginer la Petrom SA, sucursala Videle, serviciul Monitorizare Producție Țiței și Gaze.
Preşedintele Klaus-Werner Iohannis candidează pentru al doilea mandat din partea Partidului Naţional Liberal (PNL).
Este cel de-al patrulea preşedinte al României ales după decembrie 1989. S-a născut la 13 iunie 1959, la Sibiu, într-o familie de saşi transilvăneni, conform www.presidency.ro.
A urmat Liceul "Samuel von Brukenthal" din Sibiu, iar în 1978 a fost admis la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii "Babeş Bolyai" din Cluj-Napoca.
A ajuns să predea la Liceul "Samuel von Brukenthal", titularizându-se aici.
A fost numit în conducerea învăţământului local din Sibiu, fiind inspector şcolar general adjunct (1997-1999) şi apoi inspector şcolar general (1999-2000).
Începând cu 1990, a devenit membru al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), ulterior fiind ales preşedintele organizaţiei, la conducerea căreia s-a aflat timp de peste un deceniu.
A deţinut patru mandate consecutive de primar al oraşului Sibiu, din partea FDGR, fiind ales la scrutinele din 2000, 2004, 2008 şi 2012. La 20 februarie 2013 s-a înscris în PNL.
A fost primar al Sibiului până în decembrie 2014, când, în urma câştigării alegerilor prezidenţiale de la 2 decembrie 2014, a devenit preşedinte al României