Cât costă un Revelion la schi?

02 Dec 2015 | scris de Sorin Anghel
Cât costă un Revelion la schi?


La bulgari, de exemplu, un sejur de 6 zile, care cuprinde cazare pentru cinci nopţi, demipensiune şi cină festivă în seară de Revelion la un hotel de patru stele costă 1.300 de euro pentru două persoane, dar poate ajunge şi la 1.700 de euro dacă vorbim de un stabiliment de cinci stele. În preţ nu este inclus transportul până la destinaţie, închirierea echipamentului pentru schi sau snowboarding şi nici ski-pass-ul.


Cei care vor să se distreze la trecerea dintre ani în Alpi, au de ales între Austria, Italia, Franţa şi Elveţia. În staţiunea Zell am Ziller, o persoană plăteşte 510 euro pentru cinci nopţi de cazare într-un hotel de trei stele. Preţul cuprinde masă în regim de demipensiune şi cină festivă în noaptea de revelion. În staţiunea Fugen, pentru aceleaşi servicii şi în aceleaşi condiţii, un român plăteşte 699 euro. Un pachet mai accesibil este disponibil într-un hotel de patru stele din Kirchbergm, acolo unde se poate face Revelionul cu numai 480 de euro.


Şi Elveţia este o ţară pe gustul românilor, mai ales că preţurile nu sunt chiar de speriat. La Luzern, într-un hotel de 3 stele, o persoană plăteşte 430 de euro pentru cazare şi mic dejun. La Kandersteg, tot la 3 stele, preţul este de 499 euro, dar pe lângă cazare, turistul are parte şi de masă în regim de demipensiune. Aceleaşi condiţii, dar la un hotel de patru stele din staţiunea Meiringen costă 612 euro.

În România, multe dintre unităţile hoteliere nu mai au locuri de cazare pentru Sărbătorile de Iarnă. Cine şi-a dorit să fie în “ungurime” la trecerea dintre ani şi încă nu şi-a făcut rezervare trebuie să mai aştepte până anul viitor. La Harghita Băi, Harghita Mădăraş sau la Băile Tuşnad nu mai sunt locuri libere. În schimb, în Bucovina, la Vatra Dornei, complexul Bradul – Călimani oferă pachete variate pentru Revelion. Cel mai ieftin sejur costă 1.200 lei şi cuprinde trei nopţi de cazare, mic dejun şi cină tip bufet suedez, cină festivă în noaptea dintre ani - orchestră, decoraţiuni, spectacol artistic cu specific bucovinean - şi în seară zilei de 1 ianuarie, acces la saună, piscină, jacuzii şi sala de forţă. De menţionat faptul că pentru copiii cu vârsta până la 6 ani nu se plăteşte cazare, dar se achită jumătate din valoarea meselor. Cei care au copii cu vârsta între 7 şi 14 ani trebuie să plătească jumătate din contravaloarea întregului sejur.

Pe Valea Prahovei, preţul mediu pentru un pachet în perioada Revelionul costă cam 2.000 de lei de persoană, în vreme ce în Poiana Braşov poate ajunge chiar şi la 2.000 de euro dacă vorbim despre o familie cu doi copii care doreşte să se cazeze într-un hotel de patru stele. În Maramureş, la Cavnic, au fost rezervate deja locurile în pensiunile şi hotelurile din apropierea pârtiei Roata 1 în proporţie de 95%. Cei care doresc să combine schiul cu horinca şi slana trebuie să se grăbească. Un sejur care cuprinde cinci nopţi de cazare, mic dejun şi masă festivă în noaptea de Revelion costă 1.250 lei.

La Bâlea Lac, în judeţul Sibiu, cel mai ieftin pachet de Revelion costă 990 de lei pentru trei nopţi de cazare într-o camera triplă. Preţul mai cuprinde mic dejun, cină pe data de 30 decembrie la restaurantul din cadrul Ice Hotel, precum şi două mese festive, una în noaptea de Revelion, alta în prima seară din 2016. Organizatorii au în plan şi o petrecere în aer liber, cu foc de tabără, artificii şi tombolă cu premii surpriză.  

Locurile libere se mai găsesc cu greu la Arieşeni, Văliug sau Sovata. În schimb, în Straja, pe Valea Jiului, încă mai există cabane care nu au vândut toate camerele. La o pensiune de trei stele, cel mai ieftin sejur costă 990 de lei de persoană. Pachetul cuprinde patru nopţi de cazare într-o cameră cu patru locuri, pensiune completă şi masă festivă în noaptea de Revelion. Cu puţin noroc se mai găsesc locuri şi la Rânca, în judeţul Gorj. Pentru 1.500 de lei, orice turist primeşte 4 nopţi de cazare, pensiune complet şi acces la petrecerea de Revelion.

Nicăieri în România nu există vreun hotel sau pensiune care să cuprindă în preţul pachetului de Revelion şi transportul pe cablu. Cei care administrează pârtiile explică situaţia prin faptul că se poate întâmplă ca prognoza să nu fie una tocmai favorabilă, situaţie în care turiştii vor cere să li se returneze banii.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră