Câștigătorului de naționalitate rusă a Premiului Nobel pentru Pace i se cere să-l refuze

11 Dec 2021
Câștigătorului de naționalitate rusă a Premiului Nobel pentru Pace i se cere să-l refuze

Câștigătorul rus al Premiului Nobel pentru Pace din acest an a spus că autoritățile de la Kremlin i-au cerut să refuze premiul, anunță BBC.

Yan Rachinsky, care conduce ”Memorialul”, a spus că i s-a spus să nu accepte premiul, deoarece ceilalți doi co-laureați - o organizație ucraineană pentru drepturile omului și un apărător al drepturilor din Belarus încarcerat - au fost considerați „nepotriviți”.

”Memorial” este una dintre cele mai vechi grupuri de drepturi civile din Rusia și a fost închis de guvern anul trecut.

Într-un interviu exclusiv pentru programul HARDtalk al BBC, domnul Rachinsky a spus că organizația sa a fost sfătuită să refuze premiul, dar „în mod firesc, nu am luat în seamă acest sfat”.

În ciuda amenințărilor la adresa siguranței sale, domnul Rachinsky a spus că munca din cadrul echipei Memorial a rămas esențială.

„În Rusia de astăzi, siguranța personală a nimănui nu poate fi garantată”, a spus el. „Da, mulți au fost uciși. Dar știm la ce duce impunitatea statului. Trebuie să ieșim cumva din această gaură neagră”.

”Memorialul” a documentat represiunea sovietică istorică.

Primul său președinte - Arseny Roginsky - a fost trimis în lagărele de muncă sovietice pentru așa-numitul studiu „anticomunist” al istoriei.

Anunțând câștigătorii premiilor, Comitetul Nobel a spus că Memorialul a fost fondat pe ideea că „identificarea crimelor din trecut este esențială pentru prevenirea altora noi”.

Dl Rachinsky a calificat decizia comitetului de a acorda premiul beneficiarilor din trei țări diferite „remarcabilă”.

El a spus că este dovada „că societatea civilă nu este divizată de granițele naționale, că este un singur organism care lucrează pentru a rezolva probleme comune”.

Dar decizia de a include un laureat rus a fost controversată.

Femeia care conduce Centrul pentru Libertăți Civile din Ucraina - un alt câștigător al premiului - a refuzat să fie intervievată alături de domnul Rachinsky. BBC a vorbit cu ei separat la Oslo.

Când a fost întrebată de ce a vrut să facă interviul separat, Oleksandra Matviichuk a declarat pentru HARDtalk: „Acum suntem într-un război și vrem să facem vocea apărătorilor ucraineni ai drepturilor omului tangibilă.

„Deci sunt sigur că, indiferent că facem interviuri separate, transmitem și livrăm aceleași mesaje”.

Centrul pentru Libertăți Civile a fost recunoscut pentru activitatea sa de promovare a democrației în Ucraina și de investigare a presupuselor crime de război rusești din țară.

În ciuda faptului că a refuzat să vorbească alături de co-câștigătorul ei, doamna Matviichuk a lăudat munca lui Rachinsky și a descris Memorialul drept „partenerul nostru”.

Memorial a ajutat grupul ucrainean de ani de zile, a spus ea, adăugând că are „un mare respect pentru toți colegii ruși care luptă pentru drepturile omului”  lucrând în condiții dificile.

Ea a avertizat, de asemenea, că fără o contabilizare adecvată a crimelor rusești, pacea nu va ajunge în Europa de Est.

Doamna Matviichuk a cerut un nou tribunal internațional care să-i tragă la răspundere pe președintele Vladimir Putin și alți ruși pentru acțiunile lor în Ucraina, descriind că sistemul actual este insuficient.

„Întrebarea este cine va oferi dreptate pentru sute de mii de victime ale crimelor de război?” ea a intrebat.

De asemenea, ea a acuzat Rusia că folosește războiul ca instrument pentru a-și atinge obiectivele geopolitice - și că se comit crime de război pentru a câștiga conflictul.

Al treilea laureat al premiului Nobel, apărătorul bielorus al drepturilor omului Ales Bialiatski, se află în închisoare fără a fi avut parte de un proces, în țara natală din iulie anul trecut.

El este fondatorul Centrului pentru Drepturile Omului Viasna din țara sa, care a fost înființat în 1996 ca răspuns la o reprimare brutală a protestelor de stradă a liderului autoritar din Belarus, Alexandru Lukașenko.

Domnul Bialiatski a petrecut anterior trei ani de închisoare și a fost eliberat în 2014.

Doamna Matviichuk și-a descris co-laureatul drept „o persoană extrem de curajoasă, așa că va continua această bătălie chiar și în închisoare”.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră