Presa străină ne-a ”vândut” Castelul Bran

06 Mai 2016 | scris de Marina Constantinoiu
Presa străină ne-a ”vândut” Castelul Bran

”România: Castelul lui Dracula este de vânzare”, poate fi citit încă de la începutul acestei săptămâni pe mai multe site-uri de știri francofone. Europe1, Le Nouvel Observateur și GQ magazine precizează că proprietarul Castelului Bran, care a inspirat povestea personajului Dracula, ar vrea să vândă castelul cu 57 de milioane de euro.

2

Articolele precizează în trecere că obiectivul turistic respectiv este cel mai vizitat din România, cu peste 560.000 de vizitatori anual. Și că nu dispune nici de toaletă, nici de apă curentă, scrie franceinfo.fr.

Dar de unde provin aceste informații? Toată presa franceză trimite către un articol publicat luni seara de ziarul belgian Le Soir. Care pare să își fi luat informațiile dintr-o postare a site-ului RTBF.

La rândul său, radio-televiziunea belgiană afirmă că are la bază o informație distribuită duminică seara de Journal de Montreal. Presa din Quebec precizează și ea sursa: site-ul american Refinery29....care trimite la un alt site american, Travel+Leisure.

Și ce spune Travel+Leisure? Inițial, site-ul american specializat în cultură, design, peisaje și monumente chiar a postat articolul intitulat: ”Alertă privind o destinație de vis: Castelul lui Dracula este de vânzare”.

azee titre 2

Numai că de atunci autorul articolului și-a modificat complet textul. Intitulat acum ”Castelul lui Dracula este gata să primească noi vizitatori”, el precizează că ”gestionarea castelului a fost transferată de la Guvern la familia moștenitoare, care a decis să nu mai vândă, contrar a ceea ce numeroase mijloace de informare în masă afirmă”.

De mai mulți ani anunțul privind vânzarea ”castelului lui Dracula” revine în mod regulat în presa internațională, scrie franceinfo.fr.

Deja în 2014 câteva zeci de site-uri franceze au difuzat acest anunț. Iar la originea acestei serii de articole din 2014 este un articol publicat de ziarul britanic The Telegraph.

azeze 3

 

Intitulat ”Cumpărați o parte din castelul lui Dracula”, el afirmă că acesta este deci pe piață. Jurnalistul precizează că a fost recuperat de proprietar, care ar fi propus să-l vândă Guvernului român cu 80 de milioane de dolari”, adică 70 de milioane de euro. Iar pentru a veni în sprijinul afirmațiilor sale, autorul îl citează pe avocatul american al proprietarului.

Avocatul în chestiune, Mark Meyer, de la cabinetul new-york-ez Herzfeld&Rubin.
Intervievat de France Info, el afirmă că ”articolele care vorbesc despre oferta de vânzare din partea proprietarilor castelului se bazează pe elemente datând din 2007, 2009....care sunt total sau parțial eronate. La vremea respectivă, un jurnalist de la Daily Telegraph m-a întrebat dacă proprietarii iau în calcul vânzarea castelului, cu anumite condiții. Am răspuns că nu era de vânzare și că niciun document sau acțiune în vederea unei eventuale vânzări nu erau în curs. Dar că, în caz de ofertă, familia este dispusă să se gândească la asta”.

v4

Un jurnalist britanic l-a întrebat pe avocatul proprietarului în legătură cu eventualitatea unei vânzări a ”castelului lui Dracula”. Care i-a răspuns că nu este oficial pe piață. Versiune confirmată de administrația română a Castelului Bran, scrie franceinfo.fr. Un ghid francofon al castelului transformat în muzeu a oftat la telefon:”Zvonul ăsta începe să ne obisească, la modul serios”, mai scrie în încheiere franceinfo.fr.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră