Programul Național Cantus Mundi România lansează proiectul digital „Școala de mediu Cantus Mundi”, alături de Teodora Iacob – jurnalistă, activistă de mediu și fondatoarea Asociației „Nature Talks”. Proiectul este dedicat comunității active de peste 60.000 de copii și tineri ai lui Cantus Mundi, dar va fi accesibil tuturor celor interesați de informații generice despre mediu și ecologie.
Creat sub forma unui serial video de zece episoade, proiectul va fi publicat săptămânal pe canalele de social media Cantus Mundi România și Nature Talks. Seria va fi difuzată cu începere din 9 februarie 2021 și va conține exemple practice, fiecare având un subiect legat de mediu și ecosistem, de la poluare la reciclare, de la risipa alimentară la cumpărăturile responsabile, de la amprenta de carbon la explicarea particulelor în suspensie sau a nocivității plasticului pentru mediul înconjurător. Organizatorii vor adăuga noilor teme abordate și o suită de exerciții și concursuri interactive, menite să aducă beneficii reale atât comunității de copii și tineri Cantus Mundi, cât și manierei în care aceștia interacționează cu natura.
Ediția din 9 februarie este despre ce este poluarea, care sunt efectele acestui fenomen și cum putem lupta noi contra poluării:
„Școala de mediu Cantus Mundi” se integrează într-un proiect mai amplu al Programului Cantus Mundi România de familiarizare a copiilor și tinerilor cu informații de bază despre ecologie și acțiunile concrete pe care le pot realiza în sprijinul naturii. Programul Național Cantus Mundi a adăugat acest subiect strategiei sale educaționale de mai bine de cinci ani, prin diferite acțiuni care au solidarizat în mod activ copiii și tinerii din comunitate, prin transmiterea unui mesaj important de respect și responsabilitate față de natură.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 600.000 de copii mor în fiecare an, la nivel global, din cauza problemelor respiratorii acute cauzate de aerul poluat. Cei mici trebuie să învețe cât mai repede despre mediul înconjurător, ce efecte au acțiunile lor asupra naturii și cum se pot proteja de „inamicii invizibili”.
Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare proiect de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat cu implicarea membrilor Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.