Cum se prezintă culturile agricole în faţa primului val de caniculă

16 Iun 2016 | scris de Sorin Anghel
Cum se prezintă culturile agricole în faţa primului val de caniculă

A venit căldura peste România, iar oamenii din agricultură încep să-şi facă deja griji cu privire la ceea ce va urma în această vara.


Potrivit prognozei agro-meteorologice făcută publică astăzi de către ANM, următoarele şapte zile vor fi mai călduroase decât în mod obişnuit. În zonele de campie, se vor înregistra temperaturi ce vor atinge pragul de caniculă.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 23...38°C, la nivelul întregii ţări. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 10-22°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, cele mai scăzute valori fiind posibile în estul Transilvaniei. Se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, dar şi torenţial, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în majoritatea zonelor de cultură. De asemenea, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.


În cultură grâului de toamna, rezervă de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenţa valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Local în centrul, estul şi sud-estul Dobrogei, nord-estul şi estul Moldovei, izolat în vestul Crişanei, nord-vestul Banatului, sud-estul Munteniei se va semnala seceta pedologică moderată şi puternică. Gradul de aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de porumb pe adâncimea de sol 0-50 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în aproape toată ţară. Deficite de umiditate în sol (seceta pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra izolat în nord-estul Moldovei, centrul Dobrogei şi nord-vestul Banatului.


Pe fondul regimului termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, atât procesele de coacere şi măturare la culturile de toamna, cât şi cele de creştere şi dezvoltare la speciile prăsitoare vor fi intensificate, îndeosebi în zonele de cultură din sudul ţării. De asemenea, temperaturile maxime ridicate din aer, situate peste pragurile biologice critice de rezistenţă (30...32°C) ale culturilor prăsitoare, vor determina fenomenul de ofilire temporară şi răsucire a frunzelor în orele de amiază.


Culturile de toamna (orz şi grâu) vor parcurge înflorirea (80-100%), maturitatea în lapte şi maturitatea în ceară (10-100%) în majoritatea regiunilor agricole, precum şi maturitatea deplină (10-50%) îndeosebi în sudul ţării. Sub aspect fenologic, la răpită se vor înregistra fazele creştere şi dezvoltare a boabelor în silicve (40-100%), maturitatea deplină (10-70%), precum şi local recoltarea.


Floarea-soarelui se va află la dezvoltarea primei perechi de frunze (70-100%), înfrunzire (9-33 frunze) şi formarea calatidiului (10-60%). La porumbul semănat în epoca optimă se vor continuă fazele de formare a frunzei a treia (50-100%) şi înfrunzire (6-17 frunze), în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră