Cancelarul german Olaf Scholz: Germania va trece cu bine iarna și fără gazul rusesc

23 Noi 2022
Cancelarul german Olaf Scholz: Germania va trece cu bine iarna și fără gazul rusesc

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat miercuri că țara este pregătită pentru iarnă după ce a găsit alternative la energia rusă.

Într-o dezbatere a bugetului în parlament, dl Scholz a lăudat publicul pentru „prudența și spiritul comunitar” în conservarea gazului.

A venit după ce un nou terminal de gaze a fost construit în timp record, cărbunele condamnat și centralele nucleare au fost restabilite în rețea și rezervoarele de stocare au fost umplute la capacitate maximă pentru a se pregăti de iarnă.

Scholz din Germania este criticat pentru că a râs de problemele energetice ale alegătorilor

Un octombrie cald i-a ajutat pe germani să reducă semnificativ consumul de gaz – deși multe companii sunt îngrijorate de costurile ridicate, cu temperaturile care au scăzut în ultimele zile.

„Germania este rezistentă la crize și la iarnă datorită adaptabilității și puterii cetățenilor săi și, da, datorită muncii acestui guvern”, a spus domnul Scholz parlamentarilor.

„În urmă cu un an, rezervoarele noastre de stocare a gazelor erau la fel de goale cum fuseseră rareori înainte – astăzi sunt pline până la refuz.”

Într-o apărare înflăcărată a celor 11 luni ale sale la putere, dl Scholz a spus că Germania abordează greșelile trecutului în materie de energie, climă, politică militară și economică, care o lasă dependentă de Rusia.

El a condamnat ceea ce el a numit politica „Alice în Țara Minunilor” a liderului opoziției Friedrich Merz, care a denunțat palmaresul domnului Scholz în domeniul energiei și politicii de apărare.

Dl Merz, liderul creștin-democraților (CDU), a declarat că îmbunătățirile promise pentru armata finanțate cu împrumuturi de 100 de miliarde de euro (103,1 miliarde de dolari) nu s-au materializat încă.

El a spus că Verzii din coaliția lui Scholz au lăsat ideologia să stea în calea politicii energetice, după o dezbatere agitată asupra energiei nucleare.

Dl Scholz a pus vina pentru problemele Germaniei la ușa ultimilor 16 ani de guverne conduse de conservatori – în care a fost ministru de finanțe în ultimii patru.

„V-am auzit spunând partidului dumneavoastră cu toată seriozitatea, domnule Merz, că ultimii 16 ani de guverne conduse de CDU nu au fost problema, ci ultimele 16 săptămâni sub coaliția mea”, a spus domnul Scholz.

„Pot spune doar că oricine crede asta crede în iepurii albi vorbitori. Bine ați venit în Țara Minunilor lui Alice.”

Domnul Scholz a spus că modernizările militare vor dura timp pe măsură ce fabricile și utilajele necesare sunt construite.

Dar dl Merz a spus că cancelarul a încălcat promisiunile nereușind să majoreze cheltuielile pentru apărare la ținta NATO de 2% din PIB.

Există un consens în rândul parlamentarilor germani că forțele armate se află într-o stare dezastruoasă, dar partidele diferă în ceea ce privește cine este de vină.

Scholz a dat vina pe o succesiune de miniștri conservatori ai apărării, în timp ce opoziția spune că social-democrații au fost cei care au blocat cheltuielile mai mari.

„După ani de neglijență, ne asigurăm că avem o armată modernă și puternică, care ne poate proteja aliații și țara”, a spus el.

Cancelarul a apărat un pachet planificat de subvenții pentru energie de 200 de miliarde de euro, care a înfuriat unele țări europene care nu își puteau permite să-și susțină economiile atât de mult.

El a spus că va ajuta întreprinderile și lucrătorii să reducă decalajul până când energie mai ieftină poate fi produsă acasă, coaliția lui Scholz plănuind o extindere uriașă a energiei eoliene și solare.

Sursa: The National

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră