"Am o veste bună. În această dimineață s-a ajuns la un acord cu partea canadiană, un acord rezonabil pentru ambele părți și în acest fel suntem în situația foarte potrivită pentru discuția de astăzi să ne retragem rezerva pe care am declarat-o față de CETA. România nu mai are niciun fel de obiecțiuni față de Acordul Comercial cu Canada. Este o înțelegere care este destul de bună", a spus Iohannis, înainte de a dous sesiune de lucru a Consiliului European..
El a precizat că de la 1 mai 2017 se va renunța la vize pentru persoanele care au mai avut viză de Canada, iar de la 1 decembrie pentru toți românii.
Există totuşi şi un mecanism de ”snap pack” prin care Canada va putea să reintroducă temporar vizele dacă se depăşeşte un anumit număr de imigranţi ilegali, dar mecanismul va putea fi introdus doar în următorii trei ani.
De asemenea, ridicarea vizelor este condiţionată de parafarea acordului CETA şi de ajungerea unui acord între Valonia şi Canada, în condiţiile în care autorităţile canadiene au încheiat un acord similar pentru ridicarea vizelor şi cu Bulgaria.
"În situația în care se ajunge la parafarea Acordului CETA, acest acord pe care l-am negociat cu partea canadiană referitor la vize devine valabil. Sper ca celelalte părți care au mai avut rezerve față de acest acord să ajungă la o bună înțelegere cu partea canadiană și să ajungem în situația să avem un acord care, în esență, consider că este foarte bun", a conchis Iohannis.
Miercuri, șeful statului a afirmat că în cazul în care se va ajunge la o înțelegere rezonabilă cu Canada în privința liberalizării vizelor pentru români, România își va retrage rezervele legate de Acordul CETA.
"Referitor la Acordul cu Canada, Acordul CETA, sper că vom putea ajunge la un acord cu partea canadiană în chestiunea liberalizării vizelor pentru români și dacă se ajunge la o înțelegere rezonabilă, noi vom putea să ne retragem rezervele legate de acest acord", a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.
Tot miercuri, președintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, a cerut Uniunii Europene să aprobe acordul de liber schimb cu Canada (CETA). În aceeași zi, guvernul de la Sofia avertizase că nu va semna CETA dacă nu va obține liberalizarea vizelor pentru cetățenii bulgari care doresc să călătorească în Canada.
Plevneliev a spus că "în situația imprevizibilă după referendumul pentru Brexit, CETA ar putea constitui un exemplu de stabilire a unor reguli juste și echitabile pentru comerțul liber", iar liderii europeni trebuie să dea dovadă de unitate și să depășească interesele politice naționale.
UPDATE
Negocierile dintre autoritățile canadiene și regiunea belgiană francofonă Valonia, pe tema tratatului de liber schimb între Uniunea Europeană și Canada (CETA), s-au încheiat vineri cu un eșec, a anunțat televiziunea RTBF, citată de Reuters.
Conform acestei surse, ministrul canadian al comerțului, Chrystia Freeland, a părăsit negocierile și a anunțat eșecul lor.
După ce România și Bulgaria și-au ridicat obiecțiile cu privire la acest tratat, în urma acordului la care au ajuns cu Canada în chestiunea liberalizării regimului de vize, toate guvernele blocului comunitar și-au dat consimțământul pentru încheierea acestui tratat, cu excepția celui belgian, care pentru acest lucru are nevoie de acordul tuturor celor cinci provincii federale.
Șeful guvernului valon, Paul Magnette, a estimat vineri la prânz drept 'insuficiente' rezultatele negocierilor din ultimele ore cu Uniunea Europeană și Canada cu privire la tratatul de comerț liber (CETA).
'S-a avansat semnificativ, în special în dosarul agricol. În schimb, rămân dificultăți pentru noi, mai ales în privința arbitrajului' și, în pofida progreselor asupra acestui punct, acestea 'mi se par încă insuficiente', a spus Magnette în fața parlamentului regional valon, la Namur (sudul Belgiei).
În aceste condiții, discuțiile despre eliminarea vizelor de intrare în Canada pentru români rămâne suspendată.Ridicarea vizelor pentru români ar putea fi amânată fără o dată precisă. Acordul trebuia semnat pe 27 octombrie.