Pompierii vor apela la preoți pentru a populariza în biserici consecințele arderii miriștilor și pentru a le transmite oamenilor că sunt pasibili de amendă dacă încalcă legislația din domeniu.
"Am instruit cetățenii și vom continua la fel. Și în trimestrul al doilea avem în atenție acest lucru. Avem o convocare cu cultul ortodox săptămâna viitoare (...). Prin biserici, rugăm preoții să transmită (enoriașilor — n.r.) măsurile preventive și pe această linie", a declarat, miercuri, în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba, șeful ISU Alba, colonel Cornel Oprișa, conform agerpres.ro.
El a subliniat că față de primul trimestru al anului trecut, numărul incendiilor de vegetație uscată a crescut cu 652%. "Numai în primele patru zile din aprilie au ars 142 hectare de vegetație uscată, 23,8 hectare litieră de pădure și 0,5 hectare coronament de rășinoase. S-a intervenit cu 438 de persoane și 66 de mijloace", a precizat Cornel Oprișa.
Şeful ISU Alba a adăugat că în această perioadă au fost 31 de incendii pe raza a 18 unități administrativ-teritoriale. Până în prezent, s-a dat în tot judeţul o singură amendă, de 2.500 de lei, unui vârstnic din Miraslău, care a aprins focul într-o zonă protejată.
Pentru igienizarea terenurilor prin ardere, cetățenii au obligația de a solicita și obține, de la autoritățile competente, Permis de lucru cu focul și o Aprobare de la Agenția de Protecție a Mediului.
Se exceptează de la această obligație arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale în cadrul gospodăriilor cetățenești, dar cu respectarea strictă a măsurilor generale de stingere a incendiilor.
Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile fără obținerea permisului cu foc și/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, cetățenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancțiune contravențională cu valori cuprinse între 1.000 și 2.500 lei.
Şi Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură — APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.
Garda Națională de Mediu poate, de asemenea, să aplice amenzi în valoare de 3.000-6.000 lei persoanelor fizice și 25.000-50.000 lei persoanelor juridice.