Campania de informare antidrog „Alege-te pe tine!”, în toate liceele din municipiul Deva. STUDIUL ESPAD (2019): La nivel naţional, în rândul elevilor de 16 ani, consumul oricărui tip de drog ilicit, de-a lungul vieţii, este de 9,5%

21 Noi 2022 | scris de M. C.
Campania de informare antidrog „Alege-te pe tine!”, în toate liceele din municipiul Deva. STUDIUL ESPAD (2019): La nivel naţional, în rândul elevilor de 16 ani, consumul oricărui tip de drog ilicit, de-a lungul vieţii, este de 9,5% Galerie foto (4)

Campania de informare antidrog „Alege-te pe tine!” a ajuns în toate liceele din municipiul Deva, în cadrul evenimentelor prilejuite de Balul Bobocilor. Derulată pe parcursul a două luni, campania s-a adresat deopotrivă tinerilor și adulților/părinților, fiind promovată atât prin intermediul materialelor print, cât și în mediul online sau în cadrul emisiunilor din presa locală. Consumul de droguri a luat forma unui fenomen social, populaţia cea mai expusă acestui comportament fiind adolescenţii şi tinerii. În lume, media de vârstă a consumatorilor de droguri ilegale a scăzut în ultimii ani de la 20-25 de ani la 15 ani.


La nivel naţional, în rândul elevilor de 16 ani, consumul oricărui tip de drog ilicit de-a lungul vieţii, conform studiului ESPAD (2019), este de 9,5%. Dacă luăm în considerare și medicamentele fără prescripție medicală, atunci consumul înregistrează un nivel de 12,4%.


În cadrul campaniei, s-a atras atenția și asupra faptului că, un rol important în prevenirea consumului de droguri îl au părinții, care trebuie să fie alături de copii, să le ofere suport, sprijin și educație, pregătindu-i pentru a face față realităților dure ale vieții. Atmosfera sănătoasă din familie, dragostea, afecțiunea, suportul emoțional, comunicarea deschisă între părinți și copii, constituie factori de protecție puternici împotriva consumului de droguri. În egală măsură, profesorii pot fi modele comporamentale corecte de urmat pentru elevi și studenți și astfel îi pot abate de la consumul de droguri. Acest aspect este și mai important în situaţia în care tinerii nu sunt susținuți și îndrumați de către familiile lor.


Ultima zi a campaniei li s-a adresat tuturor elevilor, în cadrul evenimentului Balul Liceelor, organizat pe 19 noiembrie, în cadrul Casei de Cultură din Deva, eveniment în cadrul căruia a concertat artista Nicole Cherry. Ne putem distra, dar mai ales fără droguri, a fost motto-ul acestui concert.  


„Le mulțumesc tuturor partenerilor noștri, în mod special Primăriei Municipiului Deva, pentru că împreună am reușit să facem posibilă această amplă campanie de informare. Mă bucură faptul că am reușit să ajungem la atât de mulți tineri, fiind vorba de toate liceele din minicipiul Deva. Tinerii au nevoie să fie ascultați și cu siguranță, datorită acestei campanii, am reușit să formăm un grup de adolescenți pe care îi vom implica în acțiunile noastre viitoare. Cert este că trebuie să ne adresăm nevoilor lor, să îi ținem aproape, pentru că tinerii sunt cei care, cu energia lor, pot schimba lumea,” a declarat Ștefan Tiriteu, președintele Fundației Județene a Tineretului Hunedoara. 


„În cadrul campaniei au fost realizate materiale grafice de conștientizare a tinerilor liceeni și s-au desfășurat mai multe activități de informare, care s-au adresat elevilor, părinților acestora și cadrelor didactice. Această campanie și-a propus să promoveze și să susțină proiecte prin care copiii să se implice în activităţi sportive, artistice și de voluntariat, ca alternativă sănătoasă de petrecere a timpului liber. Îi asigur pe tineri că vor avea mereu în noi un partener și vom susține proiecte care vin în beneficiul direct al copiilor și adolescenților”, a declarat Maria Ștefănie, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara. 

Campania de informare antidrog „Alege-te pe tine!” a fost desfășurată de Fundația Județeană a Tineretului Hunedoara, în parteneriat cu Instituția Prefectului Județul Hunedoara, Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, Agenția Națională Antidrog, prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Hunedoara, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Hunedoara, Centrul Cultural ”Drăgan Muntean” Deva, Palatul Copiilor Deva și cofinanțată de Primăria Municipiului Deva.  

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră