Calcanul și vulpea de mare, ultima strigare!... la Cherhana

29 Mar 2016 | scris de Max Gourmet
Calcanul și vulpea de mare, ultima strigare!... la Cherhana

Pe 1 aprilie – nu-i rost de glume – se pune prohibiție la pescuitul de calcan și vulpe-de-mare. Iată de ce aceia dintre voi cărora le place carnea dulce și suvuroasă a acestor „matahale cu țepi”, adevărați hirsuți ai apelor, ar fi bine să treacă pe la noi, pe la Cherhanaua Ancora, căci avem în meniu mult râvnitele preparate: Calcan de Marea Neagră prăjit/ la plită/ la cuptor/ la grătar cu cărbuni, Burtă de calcan de Marea Neagră prăjit/ la plită/ la cuptor/ la grătar cu cărbuni, Vatos (Vulpe de mare) la plită cu sos de roșii și măsline.

Nu știu cât știți domniile voastre despre acești pești… cu „bunghi” – cum ar fi spus un unchi de-al meu, neam cu Nică a lui Ștefan a Petrei, dar pare-se că au stârnit o adevărată furtună în rândul ecologiștilor. Nu, nu despre calcanul și vulpea-de-mare din Pontul Euxin e vorba, dar despre „verici” de-ai lor, da! Vulpea-neagră-de-mare este decretată specie pe cale de dispariție și poate chiar din primăvara asta prohibiție se va pune pentru totdeauna la pescuitul acestei varietăți, cât despre cele pe care le veți afla acum pe masă – și ele pot comporta o reducere drastică a cantităților permise să se pescuiască… Știți domniile voastre, cam cum s-a întâmplat și cu multe specii de sturioni!

Iată ce scrie revista descoperă.ro despre această situație:
„O eroare strecurata in taxonomia (clasificarea) speciilor marine i-a impiedicat pe cercetatori sa-si de-a seama pana acum de situatia dezastuoasa in care se afla vulpea de mare. O echipa de cercetatori francezi au publicat un studiu in jurnalul stiintific Aquatic Conservation prin care arata ca, in acest moment, vulpea neagra de mare este cea mai amenintata specie marina din lume.

Cercetatorii au descoperit faptul ca ceea ce numim vulpe de mare – un peste de mare cu corpul rombic, turtit lateral si asimetric, avand ambii ochi pe partea stangă si solzi lungi, tari pe burta si pe spate – sunt de fapt doua specii diferite Dipturus intermedia si Dipturus flossada.

La inceputul secolului XX, cele doua specii fusesera clasificate corect, separat, insa un studiu foarte influent din anul 1926 a pretins ca, de fapt, exista o singura specie de vulpe de mare – Dipturus batis, iar aceasta clasificare eronata a ramas neschimbata pana de curand. Eroarea care a persistat peste 80 de ani a facut ca pescarii sa nu cunoasca exact ce prind, iar institutiile abilitate cu protectia mediului si organizatiile care monitorizeaza viata marina sa nu-si de-a seama ca Dipturus intermedia a ajuns practic cea mai amenintata specie marina.”

Află meniul zilei, aici:
http://www.ancora-cherhana.ro/meniul-zilei/

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră