Biserica de lemn din satul Urși, județul Vâlcea, a primit cea mai înaltă distincție la categoria conservare

29 Sep 2021 | scris de A.V.
Biserica de lemn din satul Urși, județul Vâlcea, a primit cea mai înaltă distincție la categoria conservare

Biserica de lemn din satul Urși, județul Vâlcea, a primit cea mai înaltă distincție la categoria conservare a premiilor europene pentru patrimoniu în acest an.

A fost, de asemenea, aleasă prin votul a 7.000 de cetățeni de pe continent ca fiind cel mai apreciat proiect de patrimoniu din Europa.

Biserica datând din secolul al XVIII-lea, a fost restaurată, utilizându-se materiale și tehnici tradiționale.

Biserica a fost construită între anii 1757 și 1784, a suraviețuit unui incendiu în 1838 și apoi a fost abandonată. Redescoperită în 2007, a făcut obiectul restaurărilor în fiecare vară, până în 2020.

La redescoperirea sa în 2007, biserica era aproape fără fundație și risca să se prăbușească, în timp ce acoperișul său din șindrilă avea nevoie urgentă de reparații. De asemenea, frescele pictate în tradiția post-bizantină, cu influențe occidentale având o valoare artistică remarcabilă erau grav degradate.

În 2009, biserica din Urși a fost inclusă de către Fundația Pro Patrimonio în programul "60 de biserici de lemn" din România, fiind astfel nominalizată ulterior în programul "7 Most Endangered 2014".

În fiecare vară, din 2009 până în 2020 au avut loc lucrări de restaurare, precedate anual de luni de eforturi pentru strângerea de fonduri. Juriul a apreciat calitatea restaurării ca fiind demnă de lăudat: "Acesta este un exemplu de arhitectură vulnerabilă și un monument pe cale de dispariție care a fost restaurat în totalitate în conformitate cu principiile de conservare, cu elemente originale atent examinate și reintegrate ori de câte ori a fost posibil. Sustenabilitatea a fost, de asemenea, un element central al proiectului, cu arbori plantați pentru a furniza materiale pentru viitoarele lucrări de restaurare'.

Sursa foto: Comisia Europeană

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră