Bill Gates: războiul din Ucraina a încetinit lupta cu eradicarea unor boli grave

12 Dec 2021
Bill Gates: războiul din Ucraina a încetinit lupta cu eradicarea unor boli grave

Războiul din Ucraina a împiedicat eforturile de imunizare a copiilor împotriva poliomielitei, a declarat duminică Bill Gates, filantrop și cofondatorul Microsoft, anunță The Independent.

La un eveniment filantropic de la Universitatea din New York Abu Dhabi, dl Gates a spus că ajutorul financiar vital cheltuit pentru combaterea bolilor precum poliomielita este acum deturnat către bugetele apărării, pentru reconstruirea zonelor devastate de război și pentru ajutorarea refugiaților.

„După ce a început războiul din Ucraina, unii donatori ne-au tăiat ajutorul. Acest lucru va fi greu până când războiul se va termina”, a spus el.

Războiul din Yemen, instabilitatea și rezistența socială din Afganistan și Pakistan au fost, de asemenea, eșecuri în campaniile de vaccinare, a spus el.

„Aveți războiul în Yemen”, a spus el. „Anul trecut, mai mulți copii au fost paralizați în Yemen decât oriunde în lume din cauza poliomielitei. Și din cauza acelor condiții de război, nu am putut introduce vaccinurile în țară.”

„Al doilea mare eșec a fost în Pakistan și Afganistan, cele două țări în care nu am putea eradica niciodată complet boala, dar suntem foarte plini de speranță.

„Dar este foarte greu acum, deoarece banii sunt deviați către alte activități umanitare, cum ar fi reconstrucția Africii”.

El a spus că polarizarea partizană din SUA a afectat și lupta împotriva bolilor.

Dl Gates a spus că pandemia de coronavirus este un exemplu concret.

„SUA nu au făcut o treabă mai bună în gestionarea pandemiei decât multe alte țări”, a spus el.

„Sunt o mulțime de cercetări care trebuie făcute. De ce ar putea Centrul pentru Controlul Bolilor să nu facă o treabă mai bună? Această polarizare politică din SUA este cu siguranță înfricoșătoare pentru mine. Este regretabil pentru că atunci când lumea se gândește la probleme precum pandemiile sau cercetarea în domeniul sănătății, din punct de vedere istoric, SUA au jucat un rol de lider foarte puternic. Și totuși aici avem un pic de conducere haotică.”

El a criticat decizia fostului președinte american Donald Trump de a retrage SUA din Organizația Mondială a Sănătății în mijlocul pandemiei de anul trecut.

El a spus că lumea trebuie să-și intensifice strategia de supraveghere pentru a prezice, detecta și preveni potențiala escaladare a viitoarelor pandemii. Vaccinurile, a spus el, ar trebui să fie un plan de rezervă dacă supravegherea nu reușește să controleze pandemiile.

Dl Gates a spus că campaniile de eradicare a poliomielitei au început în 1988 și cazurile au fost reduse la câteva sute în fiecare an. „Ultima parte este foarte dificilă, dar dacă o oprim, se va răspândi înapoi și vei avea câteva mii de copii paralizați. Ar fi tragic să renunți”, a spus el.

Dl Gates a spus că lumea a învățat lecții din al Doilea Război Mondial și a construit instituții pentru a preveni un alt conflict de această amploare.

„Am creat multe instituții, cum ar fi Organizația Națiunilor Unite și Organizația Mondială a Sănătății, dar acest lucru nu se întâmplă acum din cauza războiului din Ucraina și a polarizării politice din SUA”.

Cu toate acestea, dl Gates a spus că ritmul actual de inovare în domeniul medicinei oferă speranță că lumea ar putea fi un loc mai bun pentru a trăi în viitor.

El a spus forumului că Abu Dhabi a ajutat Fundația Bill și Melinda Gates să lupte cu poliomielita de-a lungul anilor.

Din 2011, președintele Sheikh Mohamed a angajat peste 376 de milioane de dolari pentru a sprijini eforturile globale de eradicare a poliomielitei, ca parte a angajamentului său de a pune capăt bolilor prevenibile care afectează cele mai sărace și vulnerabile comunități din lume.

În octombrie, Fundația Bill și Melinda Gates s-a angajat să investească 1,2 miliarde de dolari pentru eliminarea poliomielitei.

Donația va fi gestionată de Global Polio Eradication Initiative, un parteneriat public-privat condus de guverne care își propune să pună capăt bolii până în 2026.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră