Mașina lui Gabriel Oprea a fost implicată, de la începutul anului, în 1.500 de misiuni urgente, adică cele care au nevoie de coloană oficială, potrivit unor surse Digi24. Asta înseamnă 292 de zile în care mașina a fost în situații de urgență. Astfel, în urma unui calcul, în medie, cinci misiuni urgente pe zi a avut Gabriel Oprea de la începutul lunii ianuarie și până acum. Ținând cont că în această perioadă Gabriel Oprea a fost de două ori prim-ministru interimar, asta înseamnă că în decurs de 35 de zile ar fi avut drept la coloană oficială. După tragedia în care a murit poliţistul Bogdan Gigină , Parchetul a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.
Din punct de vedere legal, doar patru persoane beneficiază de coloană oficială: președintele țării, premierul și președinții celor două camere ale Parlamentului. Potrivit legii, ministrul de Interne beneficiază de coloană oficială, dar doar în situații de urgență.
AVEA VOIE GABRIEL OPREA SA FOLOSEASCA, CONFORM LEGII, COLOANA OFICIALA?
Iata ce spune LEGEA:
Art. 223 din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2006
Art. 223. - (1) Poliţia rutieră asigură însoţirea coloanelor oficiale cu echipaje specializate potrivit competenţei.
(2) Se însoţesc cu echipaje ale poliţiei rutiere demnitari români sau oficialităţi străine cu funcţii similare acestora, după cum urmează:
a) Preşedintele României;
b) preşedintele Senatului;
c) preşedintele Camerei Deputaţilor;
d) primul-ministru al Guvernului.
(3) În situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă, pot beneficia de însoţirea cu echipaje ale poliţiei rutiere şi miniştrii din Guvernul României sau omologi din străinătate aflaţi în vizită oficială în România, precum şi şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România, cu ocazia depunerii scrisorilor de acreditare.
(4) Beneficiază de însoţire şi candidaţii la funcţia de Preşedinte al României, pe timpul campaniei electorale, după validarea candidaturii, numai pe raza localităţilor unde au loc activităţile electorale.
(5) Beneficiază de însoţire cu echipaje ale poliţiei rutiere foştii preşedinţi ai României, în condiţiile legii.
Conform legii, Oprea nu avea dreptul să folosească coloana oficială, aceasta fiind prevăzută doar în condiții deosebite.. Potrivit legislaţiei în vigoare, vicepremierul şi miniştrii pot avea coloană oficială doar în deosebire în exercitarea atribuţiilor ministeriale. "În situatii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenta, pot beneficia de însotirea cu echipaje ale politiei rutiere si ministrii din Guvernul României sau omologi din strainatate aflati în vizita oficiala în România, precum si sefii misiunilor diplomatice acreditati în România, cu ocazia depunerii scrisorilor de acreditare", arată aliniatul 3 al articolului 223 din Codul Rutier.
LACUNĂ IN LEGEA RUTIERA: ce anume înseamnă „SITUAŢIE DEOSEBITĂ“?
Pe de alta parte, sindicalistii spun ca nu e definit intr-o lege ce anume inseamna situatii deosebite si ce tip de misiuni s-ar incadra la aceste situatii DEOSEBITE, invocate deseori de demnitarii romani. ,,Trebuie lamurit ce inseamna situatiile deosebite. Nefiind lamurit sensul undeva in acte normative sa spuna, uite, asta inseamna situatie deosebita, eu nu fac comparatie in ce situatii deosebite trebuie sa se intoarca omul din concediu. Din punct de vedere al politistului care trebuie sa se intoarca la serviciu in situatii deosebite, situatia deosebita a fost definita ca fiind o calamitate, o catastrofa,o situatie cu adevarat grava. Dar partea interesanta e ca nu a fost reglementata undeva ce inseamna situatie deosebita. E foarte subiectiv,,, au precizat pentru site-ul mariustuca.ro surse din randul sindicalistilor.