Belgia acuză Olanda că știa din noiembrie 2016 de ouăle contaminate cu fipronil!

10 Aug 2017 | scris de Magda Marincovici
Belgia acuză Olanda că știa din noiembrie 2016 de ouăle contaminate cu fipronil!

Mai mule percheziții sunt în curs în Belgia și Olanda în cadrul anchetei privind folosirea frauduloasă a insecticidului fipronil în crescătoriile de păsări, care se află la originea scandalului ouălor contaminate, au precizat, joi, parchetele din Belgia și Olanda, transmite franceinfo. 
Scandalul ouălor contaminate care se extinde în Europa reprezintă o nouă dovadă a disfuncționalității în schimbul de informații între țările membre, concluzionează franceinfo. Belgia acuză Olanda știa din noiembrie 2016 și nu a informat despre ouăle contaminate cu fipronil. 

Belgia acuză
Potrivit franceinfo, Belgia a descoperit această problemă la începtul lunii iunie, dar a semnalat-o țărilor vecine abia la sfârșitul lunii iulie, pentru ca, în final, să acuze Olanda pentru lentoarea cu care acționează. Pentru Bruxelles, Olanda a ascuns aceste informații capitale pentru populație în privința fipronil, substanța incriminată, încă din noiembrie 2016. 
Olanda respinge acuzația. Scandalul a devenit un război al comunicării. Germania a retras din galantare milioane de ouă și a criticat Belgia că amânat o lună și jumătate avertizarea țărilor vecine. Dar ministrul belgian al Agriculturii, Denis Ducarme arăta cu degetul, miercuri, 10 august, Olanda care știa, potrivit acestuia, de fipronil încă din 2016. Denis Ducarme evocă un document intern al agenției olandeze pentru securitate alimentară: Un raport al agenției olandeze transmis ministrului olandez în care se sublinia prezența fipronil în ouăle olandeze, încă de la sfârșitul lunii noiembrie 2016. 

Haga dezminte 
La momentul respectiv, era doar un semnal anonim, o bănuială de fraudă, explică un reprezentant de la Haga. Pentru un schimb mai bun de informații, Franța va propune un nou mecanism de cooperare între parteneri, la sfârșitul  acestei luni. Dar răul s-a făcut: încrederea consumatorilor este afectată. 

O criză sanitară europeană
De la sfârșitul lunii iulie, după declanșarea scandalului, milioane și milioane de ouă au fost distruse în numeroase țări europene. Anchete judiciare au fost deschise în Olanda, Belgia, Germania și Franța. 
În Uniunea Europeană, folosirea acestui pesticid este intezisă în cazul animalelor destinate consumului uman, dar este prezent în numeroase produse antiparazitare pentru animale de companie (anti-purici, anti-căpușe) și produse de uz domestic.

Considerat ”moderat toxic” pentru om de către Organizația Mondială a Sănătății, fipronil este periculos pentru rinichi, ficat și tiroidă. Având în vedere concentrațiile mici din ouăle contaminate, riscurile de afectare a sănătății sunt mici spre zero. 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră