„Da, a fost foarte simplu, nici nu ne aşteptam. A fost mai uşor şi decât la simulare“, ne povesteşte Denisa. E optimistă şi speră să ia notă mare. Vrea să urmeze Facultatea de Medicină Veterinară. Aşteaptă însă să vadă ce se va întâmpla şi la celelalte probe. „Câte pagini ai scris“, ne întrerupe discuţia un coleg abia ieşit din sala de examene. „Şase!“, îi spune sigură pe ea interlocutoarea mea. „Eu mai puţin...nu prea am fost pe subiect“, răspunde colegul destul de resemnat.
În rest, se râde, se chicoteşte. Se povesteşte. Pare să fie generaţia „ce uşor a fost bac-ul nostru!“. Grupuri, grupuri se schimbă impresii şi fiecare povesteşte emoţia trăită în sală. „Măi, nu mai puteam, transpirasem tot. Frate, a fost uşor, dar la un momendat nu mai ştiam de mine. Ce scriu, cum scriu, nu mă mai puteam concentra“, povesteşte într-un grup de 5-6 băieţi un tânăr. „Lasă, mă, că să vezi ce note maria luăm“. Prefer să nu mă amestec în discuţie, ci doar să mă învârt pe lângă ei şi să-i ascult. Mai trag câte-un fum de ţigară şi mai vorbesc puţin despre „ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război“, unul dintre subiectele care le-a picat.
Zâmbete, optimism şi un fum de ţigară...
„Oricum, dacă Doamne fereşte, nu-l iau acum, nici nu-l mai dau. Vraeu şi eu la mare, nu mai stau iar cu gândul la examene“, spune un alt tânăr din grupul cu pricina. Mă îndrept spre un alt grup. Un grup de fete. Schimb de impresii/păreri despre ce au făcut şi cât au scris la examen. Mă prezint şi sunt dornice să-mi împărtăşească ceea ce au făcut. Şi la ele acelaşi răspuns: a fost uşor! În timp ce le ascult, încerc să-mi amintesc ce mi-a picat mie tunci când am dat bac-ul. Nu reuşesc, a fost demult...Hai tinereţe!
La Jean Monnet, liceu cunoscut ca unul al VIP-urilor- aceeaşi atmosferă. Promisiuni de excursii dacă şi notele vor fi pe măsură, dar şi mult optimism. Verdictul este acelaşi: subiectele au fost uşoare. Deci, suntem zen! La poarta liceului Monnet, îşi trag sufletul după câteva ore de examen două doamne care s-au ocupat cu asistenţa la examenul maturităţii. Le întreb cum li s-au părut subiectele. „Foarte uşoare, extrem de uşoare. Ce putea să-ţi pice mai uşor la bac. Însă, unul dintre elevii aflaţi în sala unde am fost eu asistent, întrebau după ce s-au sat subiectele ce este ală un romna psihologic? Păi ce poate aşa ceva?“, susţine interlocutoarea noastră. Şi care ar fi vina, doamnă? Sau a cui, o întreb mai departe. „Domnişoară, pe vremea noastră se citea. Acvum, totul se face pe calculator. Da, generaţia asta este inteligentă, însă nu mai aprofundează nimic“, concluzionează aceasta.
Oricum, totul e bine când se încheie cu bine! Şi, prima probă scrisă la Bacalaureat 2016, pare să se fi încheiat cu succers. Acuma sperăm să nu fie pe principiul „operaţie reuşită, pacientul mort“... Povestea continuă. Şi bac-ul. Cu o nouă probă. Suntem generaţia „Ce uşor a fost bac-ul nostru!“. Bac-ul trece, dilema rămâne: deci, ce este ală un roman psihologic?