EXCLUSIV. Bucureştiul, fără ARTIFICII DE ANUL NOU. O singură solicitare depusă la pompieri

23 Dec 2015 | scris de Mara Răducanu
EXCLUSIV. Bucureştiul, fără ARTIFICII DE ANUL NOU. O singură solicitare depusă la pompieri

Sursele din cadrul ISU au declarat pentru site-ul mariustuca.ro că ceea ce se întâmplă în acest an e o situaţie neobişnuită. Nu de alta, dar în alţi ani curgeau cererile pentru organizarea de focuri de artificii care mai de care mai costisitoare şi mai de efect. „Legea zice că de la depunerea cererii de obţinere a acordului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă este obligat în zece zile să ofere răspuns““, au explicat sursele citate. Pentru aprobarea realizării focurilor de artificii, solicitanţii au nevoie  de acordul de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), Poliţia Capitalei, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Primărie. Cu alte cuvinte, la cum stau momentan lucrurile, adio spectaculoaselor focuri de artificii din Piaţa Constituţiei sau Universităţii cu care ne obişnuisem an de an! Căci, până în prezent, aşa cum spuneam există o singură solicitare. 

ÎN CE CONDIŢII POT FI FOLOSITE ARTIFICIILE DE SĂRBĂTORI 

Poliţia Română vă reaminteşte că este interzisă deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia mediului.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.

Totodată, în conformitate cu legislația în vigoare, este interzisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 este permisă numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie pe a cărui rază se execută jocurile respective.

ARTIFICIILE TE POT TRIMITE DUPĂ GRATII 

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an. De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 16 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

 

 

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră