Armata Chinei a izolat Insula Taiwan, în cadrul unui exercițiu de amploare

23 Mai 2024
Armata Chinei a izolat Insula Taiwan, în cadrul unui exercițiu de amploare

Comandamentul Teatrului de Est al Armatei de Elibere a Poporului din China (PLA) a demarat, astăzi, un exercițiu militar de amploare cu principală misiune izolarea Insulei Taiwan. Este al doilea exercițiu de asemenea dimensiuni, în care accesul spre insulă este blocat la Nord, Sud și Est, inclusiv intrarea în Strâmtoarea Taiwan, după demonstrațiile derulate în luna August 2022, timp de o săptămână, ca reacție la vizita fostului președinte al Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi.

Potrivit declarațiilor oficiale, exercițiul militar este un avertisment ferm dat acțiunilor separatiste și forțelor pro-independența Taiwanului, dar și un avertisment la adresa interferenței și provocărilor forțelor externe. (Foto: CGTN.COM)

Exercițiul militar a fost demarat după ce noul lider de la Taipei, Lai Ching-te, a insistat în discursul prezentat luni, la preluarea mandatului, pe „independența Taiwanului”, oficialii de la Beijing considerând că acesta a incitat la confruntare și antagonism în Strâmtoarea Taiwan, mizând pe ajutorul „forțelor externe pentru a căuta independența, inclusiv prin forță”.

Potrivit informațiilor prezentate de PLA, exercițiul militar vizează strâmtoarea Taiwan, Insula Taiwan, și zonele eferente insulelor Kinmen, Matsu, Wuqiu și Dongyin.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Teatrului de Est al PLA, Li Xi, a declarat că în exercițiul denumit Joint Sword-2024A, stabilit să fie derulat astăzi și mâine, sunt implicate avioane de vânătoare stealth, avioane de vânătoare multirol, distrugătoare cu rachete ghidate, nave de debarcare de mari dimensiuni, rachete balistice cu rază scurtă de acțiune și sisteme de rachete cu lansare multiplă cu rază lungă de acțiune.
Exercițiul militar urmărește impunerea controlului pe câmpul de luptă și lovituri de precizie asupra unor ținte prestabilite, operațiuni integrate în interiorul și în afara zonei insulare, pentru a testa capacitățile reale de luptă ale forțelor Comandamentului de Est.

Li Xi a subliniat că exercițiile se concentrează pe pregătirea de luptă maritimă și aeriană, impunerea controlului pe câmpul de luptă și lovituri de precizie. Acesta a adăugat că exercițiile implică supravegherea navelor și avioanelor care se apropie de zonele din jurul Insulei Taiwan și operațiuni integrate în interiorul și în afara zinei insulare, pentru a testa capacitățile reale de luptă ale comandamentului.

Simultan cu exercițiul derulat de PLA de izolare a Insulei Taiwan, Garda de coastă din provincia Fujian, din estul Chinei, a demarat tot astăzi un exercițiu de amploare în apele din jurul insulelor Wuqiu și Dongyin, pentru a testa capacitățile de patrulare, reacție rapidă și răspuns în caz de urgență.

Purtător de cuvânt al Gărzii de coastă din China, Gan Yu, a transmis că este pentru prima dată când navele pazei de coastă continentale au intrat în apele din jurul insulelor Wuqiu și Dongyin. Exercițiul vizează descurajarea și avertizarea forțelor separatiste și externe care urmăresc limitarea accesului în apele teriroriale ale Insulei Taiwan.

Dată fiind denumirea dată exercițiului militar, este de așteptat ca acesta să fie urmat de viitoare exerciții de amploare: Joint Sword-2024B și Joint Sword-2024C, în cazul în care forțele secesioniste din Taiwan și forțele externe vor continua interferențele și provocările.

Potrivit analiștilor militari chinezi și reprezentanților PLA, pentru a rezolva problema Taiwan, dacă nu va fi menținută perspectiva pentru o reunificare pașnică, iar forțele secesioniste și de interferență externă, vor trebui să realizeze că armata Chinei este determinată și capabilă să protejeze suveranitatea națională a Chinei, integritatea teritorială și interesele de dezvoltare.

 

 

Autor: Dan Tomozei

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră