Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Bistrița-Năsăud, Toader Hăbălău, a declarat că a fost afectat peste un kilometru din lungimea pârâului și că apa este în continuare de culoare maronie între localitățile Tărpiu și Blăjenii de Jos, motiv pentru care populația a fost avertizată să nu o folosească. Deocamdată, nu se cunoaște gradul de poluare a pârâului Rosua și, deși s-au luat măsuri de protecție, scurgerile de levigat nu au fost stopate în totalitate.
"S-au luat probe din amonte, din aval, pe traseul Rosuei și s-au făcut patru analize azi-noapte, până la ora 1,00, și se continuă. Încă nu ne putem pronunța din acest punct de vedere, să vedem cum ies, astăzi încă se continuă cu analizele. S-au trimis o parte la Cluj, pentru că nu se fac la Bistrița, și așteptăm rezultatele laboratorului. (...) Nu mai curge decât un mic firicel care s-a infiltrat prin pânza freatică pe canale, în rest e blocat tot. Intră în reparații stația de epurare a dânșilor și schimbă balonul pneumatic și trebuie să pună niște vane în zona respectivă", a explicat Hăbălău.
Potrivit directorului SGA Bistrița-Năsăud, incidentul nu este unul singular, o astfel de poluare accidentală având loc și în luna mai a anului trecut, tot în urma unor defecțiuni la instalațiile interioare din depozitul ecologic.
Vineri, la depozitul ecologic de deșeuri de la Tărpiu s-a deplasat și conducerea Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud, care urmează să stabilească sancțiunea pe care o vor aplica firmei ce administrează depozitul — SC Vitalia din Ploiești.