Antony Blinken îngrijorat de lipsa de transparență în procesul de înarmare al Chinei

01 Dec 2020
Antony Blinken îngrijorat de lipsa de transparență în procesul de înarmare al Chinei

Aliații NATO sunt îngrijorați de dezvoltarea militară rapidă și opacă a Chinei și de cooperarea acesteia cu Rusia și au discutat despre modalități concrete de a aborda provocările prezentate de Beijing, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken, conform The Guardian.

„Membrii alianței noastre rămân îngrijorați de politicile coercitive ale RPC [Republica Populară Chineză], de utilizarea dezinformarii, de acumularea sa militară rapidă și opaca, inclusiv de cooperarea cu Rusia”, a declarat Blinken într-o conferință de presă miercuri, după o întâlnire de două zile a miniștrilor de externe din alianța pentru apărare.

„Dar rămânem, de asemenea, angajați să menținem un dialog constructiv cu China oriunde putem și salutăm oportunitățile de a lucra împreună la provocările comune.”

Declarațiile lui Blinken au venit după ce Moscova a declarat că avioanele strategice rusești și chineze, inclusiv bombardierele cu rază lungă de acțiune „Bear” Tupolev-95, au efectuat patrule comune peste Marea Japoniei și Marea Chinei de Est, iar aliatul SUA Coreea de Sud a declarat că a amestecat avioane de luptă în timp ce doi chinezi. iar șase avioane de război rusești au intrat în zona sa de apărare aeriană.

Ele au venit, de asemenea, după ce un raport al Pentagonului spunea că China va avea probabil un stoc de 1.500 de focoase nucleare până în 2035, în ritmul său actual de acumulare nucleară, subliniind îngrijorările tot mai mari ale SUA cu privire la intențiile Beijingului de a-și extinde arsenalul.

China și Rusia au alarmat Statele Unite și aliații săi anunțând un parteneriat strategic „fără limite” cu Rusia în februarie, cu doar câteva zile înainte ca forțele ruse să invadeze Ucraina.

Coreea de Sud și vecina sa Japonia au dezvoltat de atunci legături mai strânse cu NATO, participând la summitul NATO din iunie, în timp ce observatorii și firmele sud-coreene au livrat armament în Polonia vecină rusă și membru NATO în acest an.

Blinken a spus că, în timp ce NATO continuă să se concentreze pe menținerea sprijinului unificat pentru Ucraina, membrii doresc, de asemenea, să sporească rezistența alianței, luând în considerare noile provocări, inclusiv cele prezentate de China.

„Ceea ce am vorbit astăzi este, din nou, să ne asigurăm că lucrăm pentru a ne adapta în moduri concrete pentru a face față provocării”, a spus Blinken fără a detalia.

Statele Unite și aliații săi înțeleg că există o competiție pentru a modela lumea dincolo de diviziile războiului rece

„Există o recunoaștere a faptului că există și în multe privințe ceea ce europenii numesc o rivalitate sistemică între China și multe dintre țările noastre”, a spus Blinken. „Dar există și o recunoaștere a faptului că, oriunde este posibil, trebuie să găsim modalități de a coopera în problemele cu adevărat mari.”

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră