El a explicat că pesticidele, după un consum mai prelungit, pot duce la afecțiuni renale, cum a fost cazul copiilor din Argeș. "Copiii nu s-au îmbolnăvit de la portocale, pentru că nu s-au depășit valorile de pesticide. Noi am făcut de la începutul anului peste 450 de probe la mult mai multe legume și fructe și în toate aceste analize nu s-au înregistrat depășiri ale valorilor de pesticide. Acum, pe situația din Argeș, am recoltat nouă probe relevante, conform unei proceduri dinainte stabilite și toate au fost negative, adică nu au fost depășiri", a declarat preşedintele ANSVSA pentru Agerpres.
Conform unui comunicat al ANSVSA, probele au fost prelevate de inspectorii DSVA Argeş la 13 februarie, din mai multe loturi de portocale, comercializate în hipermarketuri din localităţile argeşene Piteşti, Mioveni, Curtea de Argeş, Topoloveni şi Câmpulung, iar rezultatele arată că nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor maxime admise de pesticide.
ANSVSA mai anunţă că în perioada 01.01.2016 - 14.02.2016, laboratoarele acreditate specializate au primit 416 probe, recoltate în posturile de inspecţie la frontieră şi în punctele finale de import, din produse alimentare de origine nonanimală care au ca risc asociat prezenţa de reziduuri de pesticide.
Au fost luate şi analizate probe din loturi de portocale, mandarine, lămâi, struguri, banane, grapefruit, dovlecei, rodii, morcov, ardei, fasole, salată verde, castraveţi, mere, roşii, varză, pomelo.
La toate acestea nu s-au înregistrat depăşiri ale limitelor maxime admise pentru reziduuri de pesticide, precizează ANSVSA.