Amânarea ratelor la credite bancare va fi revizuită

30 Mar 2020
Amânarea ratelor la credite bancare va fi revizuită

Orodonanța care prevedea amânarea ratelor la credite bancare a fost blocată înaintea publicării ei în Monitorul Oficial pentru a putea fi clarificate anumite aspecte.

Reprezentați ai sistemului bancar cât și persoanele fizice au reclamat anumite aspecte care ar fi lăsat posibilitatea generării unor probleme în interpretare.

Cea mai importantă este calcularea dobânzii la dobândă în cadrul creditelor ipotecare. Un alt aspect important era legat de achitarea ratelor la zi până în momentul solicitării acestei amânări.

„Sunt câteva clarificări care au fost omise. Discuța despre dobîndă la dobândă... Nu se mai capitalizează pentru creditele ipotecare. (...) . Am existins și perioada până la cel mult 45 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe să facă cerere către bancă”, a declarat Florin Cîțu.

Premierul Ludovic Orban a prezentat cele 3 modificări care vor fi făcute în ședința de guvern.

„1. La creditele ipotecare va fi dobîndă 0. Nu există dobândă la dobândă;

2. Se prelungește termenul până la care se poate depune cererea, adică 45 de zile de la publicarea în MO, față de perioada stării de urgență precizată inițial;

3. Se dă posibilitatea ca până la momentul în care solicită amânarea, dacă au restanțe, să își aducă creditele la zi. Când solicită trebuie să nu aibă restanțe.”, a preciat premierul.

După publicarea acestei ordonanțe în Monitorul Oficial, persoanele au la dispoziție 45 de zile să solicite această amânare pe o perioadă de maxim 9 luni, dar nu mai târziu de 31.12.2020. După publicare, vor apărea și normele de aplicare a acestei legi

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră