Astfel, Executivul a aprobat joi prorogarea până la 1 august 2017 a intrării în vigoare a Legii 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice deoarece pentru aplicarea noilor reglementări este nevoie de înființarea a 42 de comisii de insolvență la nivel teritorial, a aparatului tehnic necesar și adoptarea normelor de aplicare a legii.
Guvernul susţine într-un comunicat că pentru ca aceste noi structuri să poată funcționa, trebuie alocate resurse umane și financiare. Mai exact, este nevoie de specialiști care vor parcurge o etapă de pregătire profesională cu durata între una și trei luni.
Neprelungirea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015, ar determina imposibilitatea aplicării procedurii administrative de insolvență pe bază de plan de rambursare și a procedurii simplificate de insolvență, în condițiile inexistenței, respectiv, subdimensionării structurilor administrative de implementare, susţine Executivul.
Legea insolvenţei trebuia să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017. Actul normativ dă posibilitatea românilor cu datorii să-şi declare falimentul personal. Aceştia vor beneficia de două proceduri: una administrativă, care prevede că, în faţa unei comisii de insolvenţă, îşi vor putea face un plan de reeşalonare a datoriilor pe 5 ani, şi o procedură de lichidare în faţa instanţelor de judecată.