Astfel, campania electorală se va desfăşura în perioada 11 noiembrie - 10 decembrie, iar listele electorale permanente se vor întocmi cel târziu cu 3 zile înaintea alegerilor, pe 8 decembrie.
”Pentru buna organizare a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din 2016 s-a aprobat suma totală de 227,7 milioane lei. Fondurile necesare sunt prevăzute în bugetele MAI, MAE, AEP, STS, INS, pe categorii de cheltuieli”, se mai arată în hotărârea de guvern.
Guvernul a discutat în ședința de miercuri un proiect de hotărâre prin care se stabileşte data alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din acest an și un proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a acestui scrutin și legat de votul prin corespondență.
"Am adoptat astăzi, prin ordonanță de urgență, modificări aduse normelor de organizare a alegerilor pentru Senat și pentru Camera Deputaților. În esență, am adoptat măsuri speciale pentru organizarea acestor alegeri din decembrie 2016 pentru a rezolva două chestiuni pe care le-am identificat drept obstacole tehnice în calea exercitării dreptului de a alege. Explicit, ne referim la faptul că, pe lângă posibilitatea de a organiza secții de votare la misiunile diplomatice, înțelegând aici ambasade, consulate sau institute culturale, și, de asemenea, secții de votare la solicitarea a 100 de alegători care se înscriu cu această preferință în Registrul Electoral, am creat și posibilitatea de a organiza secții de votare acolo unde au mai fost anterior și unde, în funcție de informațiile de care dispunem, există o prezență semnificativă a românilor. Aceste secții vor fi integrate în lista finală de secții de votare pentru Diaspora, listă care va fi stabilită de Autoritatea Electorală Permanentă", a explicat, miercuri,ministrul delegat pentru relația cu românii de pretutindeni,Maria Ligor, într-o conferință de presă, la Palatul Victoria.
Pe agenda ședinței de Guvern de miercuri s-au mai aflat alte șase proiecte de ordonanță de urgență, printre care și unul care vizează modificarea și completarea Legii 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.
Celelalte proiecte de OUG care ar putea fi discutate în ședința Executivului se referă la modificarea și completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, la completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, la modificarea și completarea Legii 171/2010 referitoare la stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, la modificarea Legii 289/2002 privind perdelele forestiere de protecție și la modificarea și completarea Legii 5 din 6 martie 2000 legată de aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național — Secțiunea a III-a — zone protejate.
Guvernul va discuta un proiect de hotărâre pentru declararea datei de 1 septembrie zi de doliu național pe teritoriul României.