Raportul a fost publicat vineri la Kuala Lumpur. Apicultorii şi ecologiştii au tras de mai mult timp un semnal de alrmă legat de dispariţia albinelor. Dar de polenizare nu se ocupă numai albinele. Raportul Platformei inter guvernamentale asupra biodiversităţii şi serviciile ecosistemice mai include în familia polenizatorilor numeroase specii de fluturi, muşte, viespi, coleoptere, păsări, lilieci etc.
„Un număr mare de polenizatori sunt ameninţaţi cu dispariţia, la nivel mondial, în principal din cauza omului, ceea ce pune în pericol mijloacele de existenţă a milioane de persoane şi sute de miliarde de dolari de producţie agricolă”, asigură grupul de experţi într-un comunicat.
Polenizatorii sunt contributori importanţi la producţia alimentară mondială şi la securitatea alimentară, spune Vera Lucia Imperatriz Fonseca, profesor principal la Universitatea din Sao Paolo.
Starea lor de sănătate este direct legată de propria noastră stare de sănătate, adică de necesarul de fructe, legume, cereale, nuci, uleiuri etc., care depind de polenizare. „Fără polenizatori, mulţi dintre noi nu vor mai putea beneficia de cafea, ciocolată, mere, printre multe alte alimente care fac parte din hrana noastră zilnică”, explică Simon Potts, profesor de biodiversitate şi servicii ecosistemice la Universitatea Reading din Regatul Unit.
În concluzie, raportul subliniază că peste trei sferturi din culturile de pe glob depind cel puţin parţial dacă nu în totalitate de polenizarea făcută de insecte şi alte animale. În Europa, polenizarea efectuată de albine şi fluturi este într-un declin continuu.