„Poliţiştii rutieri care patrulează pe autostradă au constatat că, inclusiv astăzi, mulţi conducători auto opresc nejustificat pe banda de urgenţă, creând situaţii periculoase. Din statisticile accidentelor rutiere produse pe autostrăzi reiese că sunt frecvente cazurile în care autovehicule oprite pe banda de urgenţă au fost lovite de altele. Conducătorii auto care au provocat aceste accidente fie au fost neatenţi sau obosiţi, fie nu au observat autovehiculele oprite din cauza vizibilităţii reduse (ceaţă, întuneric, lumină solară puternică etc.)“, potrivit Centrului Infotrafic.
Pe banda de urgenţă pot circula doar autovehiculele curegim prioritar care se deplasează la intervenţii sau în misiuni cu caracter de urgenţă. În cazul unei pene sau defecţiuni tehnice, porniţi luminile de avarie, echipaţi-vă cu vesta reflectorizantă, scoateţi pasagerii din autovehicul în afara părţii carosabile şi amplasaţi triunghiurile reflectorizante, unul după celălalt, la distanţe mai mari!
Oprirea nejustificată sau circulaţia pe banda de urgenţă a autostrăzilor se sancţionează cu trei puncte de penalizare şi cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni ( 4 sau 5 puncte-amendă).
Pentru prevenirea evenimentelor nedorite în trafic, conducătorii auto care se deplasează pe autostrăzi sunt sfătuiți :
· săpăstreze în mers o distanţă corespunzătoare, care să le permită să oprească în condiţii de siguranţă;
· sărespecte limitele legale de viteză;
· săfolosească luminile de întâlnire;
· să seasigure şi să semnalizeze când schimbă banda de circulaţie;
· să punăîn funcţiune luminile de avarie când încheie o coloană care opreşte sau încetineşte brusc;
· să acordeprioritate la ieşirea din spaţiile de servicii;
· să nucircule sau să oprească pe banda de urgenţă, exceptând cazurile justificate;
· în cazulîn care observă, la plecare, că numărul de autovehicule aflate în trafic este foarte mare, să aştepte până ce intensitatea circulaţiei mai scade.