A murit Florin Condurățeanu. Gânduri despre Țuțu sau cum se înmulțesc prieteniile

29 Iun 2021 | scris de Paul Rogojinaru
A murit Florin Condurățeanu. Gânduri despre Țuțu sau cum se înmulțesc prieteniile

Era măreț. Impunător, elegant, mirosind a parfum fin. Era un colos. Lăsa urmă, dâră, pe unde trecea stimulând toate simțurile, vizual, olfacitiv și mai ales sensibil, sufletesc. Îl simțeai. Îl adulmecai că este plămădit din rafinament, eleganță, duh și mai ales suflet. Sufletul pe care el însuși îi pupa pe toți într-o armonie nedisimulată, venită de la suflet la suflet. 

Ăsta a fost Condurățeanu, un suflet, un trubadur al mândrelor crăiese (colegele lui de redacție) pe care le complimenta zilnic zâmbind, un camarad blând și haios pentru colegi, ca bunul uriaș din poveste, pe care-i amețea fecund cu poveștile sale de viață. 

S-a scris mult de aseară și până acum de Țuțu, că era săritor, că ajuta pe oricine cu orice, că a salvat suferinzi sau chiar vieți, că era un bun sfătuitor, că era ultimul romantic al presei, că era un prieten pe care poți să te bazezi, încât nu mai știi ce ar mai fi de adăugat. Și așa era. Negreșit. 

Apropo de prietenie, i-am zis odată: ”Lasă-mă să-ți amintesc de vorba filozofului antic care spunea: Când aduni pe unu cu unu, care unu se adună cu celălalt, care unu devine doi? Au rămas muți matematicienii în fața unei astfel de probleme, pentru că ei nu știau decât de mărimi comutative. În cazul nostru, Țuțule, cine se adună cu cine, care prieten devine doi?”

A râs larg, cu hohote, și mi-a zis: ”Bă, nu știu, dar cred că prietenia noastră e înmulțire, nu adunare, la cât te iubesc eu pe tine! Și cred că eu sunt victima care se adună, că eu mă adun cu toți, sunt fericit blestemat să fiu așa. Dă să te pup!” Și m-a sărutat larg pe obraji.

Între timp, obrajii mei s-au mai ridat, iar ai lui Țuțu încep să strălucească în altă parte. Acolo unde, când va veni vremea, ne vom aduna sau ne vom înmulți, din nou, prieteniile. Rămas bun, Florine! Dumnezeu să te aibă aproape!

UPDATE

Pentru cei care doresc să-și ia rămas bun de la Florin Condurățeanu: sicriul este depus în Sala de Marmură din Casa Presei, până miercuri, la ora 17.00, după care este dus la capela de la cimitirul Bellu. Înmormântarea are loc joi, la ora 12.00, la cimitirul Bellu. 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră