Geta Brătescu, una dintre cele mai importante artiste postbelice din România, a încetat din viaţă, la vârsta de 92 de ani, anunţă Radio România Cultural. A creat artă sub diverse forme, de la film la textile, fotografie, ilustrație, performance sau sculptură.
Opera sa artistică include lucrări de grafică, desen, colaj, fotografie și ilustrație de carte.
Geta Brătescu (n. 1926, Ploiești) este o personalitate centrală a artei contemporane românești începând cu anii ‘60. Artistă cu o carieră îndelungată și prolifică, Geta Brătescu a dezvoltat o operă complexă.
Geta Brătescu a primit în 2008 titlul de Doctor honoris causa al Universității Naționale de Arte din București, acordat pentru remarcabila sa contribuție la dezvoltarea artei românesti contemporane.
La vârsta de 91 de ani, Geta Brătescu reprezenta România la Bienala de la Veneția.
Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, deplânge moartea Getei Brătescu, una din marile personalităţi ale artelor vizuale româneşti, şi afirmă că sufletul ei "îşi continuă căutările la o scară mai mare".
"Din păcate, astăzi, una din marile personalităţi ale artelor vizuale româneşti ne-a părăsit. Copil fiind, îi descopeream cu mirarea vârstei măiestria ilustrativă. Crescând, am descoperit că grafica aceea creştea odată cu mine, căpătând noi sensuri... Ajuns adult, ştiam deja că Geta Brătescu îl va ţine mereu de vorbă pe copilul din noi. Cu simplitate, cu gravitate, dar întotdeauna cu eleganţa firească a marelui artist, acela care pare că găseşte mereu soluţia fără efort. Personalitatea ei neliniştită a împins-o să încerce mai toate tehnicile disponibile. Deseori cu succes, mereu surprinzătoare. Când voi vedea data viitoare pe cer un nor care evocă o formă cunoscută, voi şti că sufletul ei ne zâmbeşte şi îşi continuă căutările la o scară mai mare", a scris, miercuri, George Ivaşcu, într-o postare pe site-ul MCIN.