A decedat cel mai longeviv dirijor din România

22 Ian 2023
A decedat cel mai longeviv dirijor din România

Moise Mitulescu, unul dintre cei mai îndrăgiți și apreciați dirijori români, a decedat la vârsta de 91 de ani. Dirijorul a avut o carieră impresionantă ca rezultate și longevitate. Moise Mitulescu s-a născut în anul 1932 în comuna Domnești-Argeș. Tatăl său a fost preot în comuna din stat și i-a insuflat fiului său pasiunea față de muzică și de cântat. Iar cultul pentru muzică, în special pentru coruri, au fost o constantă în viața și cariera profesorului Moise Mitulescu.

Moise Mitulescu a absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, Facultatea de Compoziție – Muzicologie în anul 1956. Acesta i-a avut în calitate de profesori de primă mărime pe Victor Giuleanu, Dragoș Alexandrescu, Myriam Marbé ori Florica Comișel. După venirea în Pitești, la scurt timp de la absolvirea studiilor, Moise Mitulescu și-a început activitatea didactică la Școala de Muzică și Arte Plastice, ca profesor de teorie și solfegii, ansamblu coral și dirijor al corului școlii, conform jurnaluldearges.ro.

Activitatea de dirijor de coruri a maestrului Moise Mitulescu a început în anul 1949, atunci când a dirijat pentru prima dată Corul mixt al elevilor liceeni din Câmpulung și a continuat timp de aproape șapte decenii, acesta fiind un record de longevitate al unui dirijor român. A fost membru fondator al Asociației Folcloriștilor argeșeni “C. Rădulescu-Codin„, din 1973, a tipărit nenumărate cărţi de cântece şi coruri.

Profesorul și dirijorul Moise Mitulescu a fost și autorul cântecului „Hai, FC Argeș”, pe versuri de Tudor Diaconu, adoptat ca imn al echipei de fotbal, după câștigarea campionatului național în 1972.

„Viața sa de profesor, ca și cea de director de școală de muzică și-a trăit-o sub crezul că niciun elev nu trebuie să rămână în afara mișcării corale, crez pe care l-a înțeles prin valențele sale practice, atât ca un factor educativ prioritar în formarea personalității elevului, al dezvoltării interesului și plăcerii de a cunoaște muzica, dar și ca generator al unei „mase” de practicanți ai muzicii corale, alcătuite din adulții deveniți din elevii de odinioară, care vor duce această tradiție mai departe”, spunea acum doi ani dirijorul Andrei Iliescu.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră